Menu
A+ A A-

Notice: Undefined index: id in /home/sarajevo/public_html/components/com_k2/models/item.php on line 15

Wi-Fi na ulici izvan dometa opština

free wifi trg petra kocicaU vrijeme kada su svi „onlajn“ i kada komunikacija putem „vibera“, „mejla“, „skajpa“ i raznih društvenih mreža uzima maha samo nekoliko lokalnih zajednica u Republici Srpskoj može se pohvaliti besplatnim internetnom na ulici.

Iako u opštinama redom priznaju da je bežična konekcija koja bi bila dostupna svim građanima, ali i turistima postala prijeka potreba, ističu da su im mogućnosti za to ipak ograničene.

U Gradskoj upravi Istočno Sarajevo kažu da aktivno rade na tome da u centralnim dijelovima četiri veće gradske opštine - Pale, Istočna Ilidža, Istočno Novo Sarajevo i Sokolac u skorije vrijeme obezbijede Wi-Fi.

Banjaluka je jedan od rijetkih gradova u Republici Srpskoj koji je u posljednje četiri godine uveo Wi-Fi na tri lokacije na otvorenom.

„Bežični internet dostupan je na Trgu Krajine, te u parkovima „Petar Kočić“ i bana Milosavljevića.  Planiramo uvesti besplatan internet na još četiri lokacije i to u parku „Mladen Stojanović“, u Univerzitetskom kampusu, te na plažama kod Gradskog i Zelenog mosta, ali problem su finansije“, rekli su u Turističkoj organizaciji grada Banjaluka. 

Besplatan internet dostupan je i Sembercima na Trgu kralja Petra Prvog Karađorđevića u centru Bijeljine, a u planu je i proširenje Wi-Fi mreže u centralnim gradskim zonama i to kada bude novca.

Među opštinama koje se mogu pohvaliti besplatnim internetom je i Gradiška, a njeni stanovnici već šest godina imaju mogućnost konekcije svojih uređaja 24 časa u Parku slobode.

„Prvi besplatni internet finansirala je opština i signalom je za sada pokriveno isključivo područje parka, a istovremeno je dostupan za 100 korisnika. U narednom periodu je planirana modernizacija kojom će internet biti dostupan i na području savskog keja“, rekli su u Gradišci.

Na javnim površinama u Zvorniku ne postoji besplatan Wi-Fi, kao ni u Prijedoru, iako je ranije postojala mreža „riječ je riječ“ koja je funkcionisala u užem centru grada.

Besplatnog interneta nema ni u Srpcu, pa su građani primorani da „hvataju“ internet po lokalnim kafićima, a slobodne Wi-Fi zone nema ni u Trebinju.

Na području Višegrada besplatan bežični internet dostupan je u kompleksu Andrićgrada.

Za razliku od RS, opštine i gradovi u FBiH brže prate korak savremenih tehnologija, pa je besplatan internet dostupan građanima Sarajeva, Zenice i Tuzle, te u užem centru Mostara, Novog Travnika, Jablanice, Sanskog Mosta, Cazina, Jajca i Livna.

Referent u turističkoj agenciji „Unis turs“ iz Banjaluke  Mirko Ponjević kaže da je u svijetu normalna pojava da gradovi imaju besplatan internet, ali da su oni koji ga koriste svjesni da je obično lošeg kvaliteta.

EU

U svim zemljama članicama EU do 2020. godine trebalo bi da bude dostupan besplatni bežični internet i to na trgovima, u parkovima, bibliotekama, bolnicama i drugim otvorenim i zatvorenim javnim prostorima. 

Dio je to političkog dogovora koji su postigle evropske institucije krajem maja ove godine.

 

nazad na vrh

Radio Sa-RS