Festival zanatskog piva "Kištra" u Istočnom Sarajevu

Napišite komentar

festival piva kistraPivo predstavlja jedno od najstarijih alkoholnih pića u svjetskoj civilizaciji. Pivo je je treće najpopularnije piće na svijetu, odmah iza vode i čaja, a među alkoholnim pićima je svjetski broj jedan.

Međunarodni dan piva se obilježava od 2008. godine i to svakog prvog petka u avgustu.

Nakon što je grupa prijatelja iz San Franciska odlučila da oda počast svim pivarima, ugostiteljima i konobarima koji služe pivo i popravljaju raspoloženje, kampanja za utemeljenje Međunarodnog dana piva je postala viralni hit na internetu i proširila se globalno. Tako se trenutno ovaj dan obilježava u više od 200 gradova svijeta.

Od samih početaka, ciljevi Međunarodnog dana piva su da okupi prijatelje oko čaše dobrog piva i da poveže svijet bar na jedan dan u slavljenju piva svih naroda i kultura.

Utemeljitelji Međunarodnog dana piva prepručuju da se praznik obilježi u pivnici, pabu ili na otvorenom u društvu prijatelja, uz roštilj ili muziku, da poklonite dragim ljudima pivo, te da sebi date priliku da probate nešto malo drugačije izdanje ovog pića.

I u Bosni i Hercegovini će se Međunarodni dan piva obilježiti na prigodan način. U Istočnom Sarajevu se 5. avgusta održava 3. Festival zanatskog piva "Kištra", na kojem će se, uz muziku i hranu, predstaviti dvanaest pivara iz Bosne i Hercegovine i Srbije sa preko 40 vrsta zanatskog piva.

Prijavite se napišite svoj komentar...
Prijavi se putem
ili ostavi komentar kao gost
Učitavanje komentara... Komentar će biti osvježen nakon 00:00.

Budite prvi i dodajte komentar.

nazad na vrh