Menu
A+ A A-

Premijerno promovisana knjiga "Narodna muzička tradicija Pala i okoline" Zorane Guje

  • Objavio:   Miljan Rasevic

zorana guja promocija1Promocija knjige "Narodna muzička tradicija Pala i okoline" autora Zorane Guje premijerno je promovisana večeras u Kulturnom centru Pale, a na promociji su pored Zorane govorili urednik izdanja Željko Grujić i etnolog Branko Pjević.

Master etnomuzikolog i autor knjige "Narodna muzička tradicija Pala i okoline" Zorana Guja rekla je novinarima da je ova knjiga zapravo rezultat njenog magistarskog rada i samom promocijom je željela da predstavi tradiciju paljanskog i romanijskog kraja, odnosno tradiciju mjesta iz kojeg potiče.

"Smatram da je to veliki korak i zadatak etnomuzikologa, tj. da zabilježimo ono što se sada nalazi na terenu i sačuvamo od zaborava našu tradiciju, i da spoznamo svoj identitet", rekla je Guja.

Ona je dodala da kod nas ima veoma malo etnomuzikologa i da su, srećom, svi nekako povezani i imaju komunikaciju, te nastoje da je održe.

Posebno ističe da je bilo teško uraditi ovakav rad, ali u jednu ruku i zanimljivo.

"Tu imate terenski i arhivski rad, nikad ne možete znati šta vas može dočekati i kakve informacije možete naći", istakle je Guja i dodala da je veliku sreću imala to što se njen otac Slaviša već godinama bavi prikupljačkim radom, te joj je to bila olakšavajuća okolnost.

Urednik ovog izdanja i Narodne biblioteke Pale Željko Grujić naglasio je da je ovo peto izdanje paljanske bibiloteke, te njemu najdraža knjiga koju je uređivao.

Grujić kaže da je knjiga "Narodna muzička tradicija Pala i okoline" urađena stručno i metodologijom pisanja naučnog rada, te je posebnom čini što govori o temi koja nije obrađivana na ovim prostorima već 30 godina.

"Smatram ovu knjigu velikim doprinosom etnomuzikološkog izučavanja romanijskog kraja, a naročito podvlačim njenu važnost zato što je donijela notografije izvornih narodnih pjesama, koje smo zaboravili", navodi Grujić.

On kaže da na osnovu njenih zapisa mi te pjesme možemo rekonstruisati i da budu zaboravljene, možemo ih ponovo oživjeti.

Zorana Guja rođena je 1992. godine na Sokocu, osnovnu školu je završila je na Palama, a Srednju muzičku školu u Istočnom Sarajevu. Na Muzičkoj akademiji Univerziteta u Sarajevu - Odsjek za muzikologiju i etnomuzikologiju diplomirala je 2015. godine. Godinu dana kasnije završila je master.

U okviru bavljenja tradicionalnom muzikom, pored terenskog rada i aplikativne etnomuzikologije, autor je radova koje prezentuje kako na Muzičkoj akademiji tako i na naučnim i stručnim skupovima, konferencijama, simpozijumima i časopisima.

Aktivna je članica ansambla "Etnoakademik" Muzičke akademije u Sarajevu, SPD "Sloga", a u KUD "Baščaršija" u Sarajevu obavlja funkciju umjetničkog direktora ansambla "Dunje" i stručnog rukovodioca za narodno pjevanje folklornih ansambala.

 

Poslednji put izmenjenopetak, 07 jul 2017 10:34
nazad na vrh

Radio Sa-RS