Imena novih bh. ambasadora već poznata

Napišite komentar

Iako su u kabinetu člana Predsjedništva BiH Željka Komšića skrenuli pažnju na to da se imena novih ambasadora ne objavljuju sve dok ovi ne dobiju agreman, odnosno pristanak države za koju su imenovani, imena ovih ambasadora, ali i onih koje je Predsjedništvo BiH opozvalo 18. decembra prošle godine, sigurno su već sama po sebi zanimljiva našoj javnosti, piše Oslobođenje.

predsjednistvo bih 2019

Naša sugrađanka i član Opštinskog odbora SNSD Istočna Ilidža Milica Ristović-Krstić zamijeniće dosadašnjeg ambasadora BiH u Grčkoj Branka Đokića, koji je opozvan. Lidiju Topić u Ambasadi BiH u Kraljevini Belgiji zamijeniće Ivana Robović.

Takođe, putem Japana krenuće Siniša Berjan, koji će na tom mjestu zamijeniti opozvanog ambasadora BiH u Japanu Borislava Marića. U Bugarskoj će Lepu Babić naslijediti, ako dobije agreman (kao i svi ostali), Zdravko Begović. U Crnoj Gori je povučen Vinko Radovanović, a još niko nije imenovan. U Egiptu je povučen Duško Stojanović, niko novi nije postavljen.

Iz Hrvatske je povučena Renata Paškalj, ali još niko nije imenovan. Iz Italije je povučen Darko Zelenika, a imenovan je Slavko Matanović. Iz Izraela je povučena Jelena Rajaković, a imenovan je Duško Kovačević.

Iz Kanade je opozvan Srđan Lalić, imenovan Marko Milisav, dok u Kini ostaje Anton Rill do kraja mandata. Iz Mađarske je povučen Tomislav Leko, a imenovana je Biljana Gutić-Bjelica.

Kada je riječ o Njemačkoj, opozvana je Ankica Gudeljević, a imenovana Jadranka Negodić-Winbow, iz Poljske je Ivan Dunđer opozvan, a imenovana je Koviljka Špirić. Iz Rumunije je povučen Aleksandar Dragičević, a na njegovo mjesto dolazi Slaviša Ćeranić. Iz Slovenije je povučen Slavko Vučurević, dok je imenovan Milorad Živković. U Srbiji je opozvan Lazar Mirkić i još niko nije imenovan.

Iz Vatikana je povučen Josip Gelo i niko nije imenovan, a kada je riječ o Švajcarskoj, opozvan je Anđelko Orahovac, a imenovan Boro Bronza.
Termini povratka

Vesna Ćužić je povučena iz Švedske i to mjesto je još prazno, a iz Velike Britanije opozvana je Valentina Marinčić i niko nije imenovan. Iz Misije OSCE-a i UN-a u Beču Jugoslav Jovičić je povučen, te je imenovan Siniša Bencun.

Iz Misije Vijeća Evrope u Strasbourgu opozvana je Lucija Ljubić, a imenovan je Ivan Orlić, dok je iz Misije BiH u New Yorku povučen Ivica Dronjić i niko još nije imenovan na njegovo mjesto. Naš izvor tvrdi da je vrijeme povratka u Bosnu i Hercegovinu opozvanih ambasadora i konzula različito.

Recimo, Lepa Babić iz Bugarske i Jelena Rajaković iz Izraela su se trebale vratiti do 31. decembra prošle godine i one su to učinile. Nekima je, opet, rok 25. januar, a nekima 18. februar.

Napomena i uslovi komentarisanja
Napomena: Komentari čitalaca ne predstavljaju stav redakcije portala Sarajevo-RS.com. Za sadržaj i tačnost komentara čitalaca ne odgovaramo. Sadržaj se periodično pregledava i neprikladni komentari se uklanjaju. Sarajevo-RS.com zadržava pravo brisanja komentara, kao i blokiranja korisničkog imena bez najave i bez objašnjenja.
Uslovi komentarisanja: Strogo je zabranjen govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke. Administrator će izbrisati sve komentare koji na bilo koji način vrijeđaju druge ili svojim sadržajem nisu na adekvatnom mjestu.
Prijavite se napišite svoj komentar...
Prijavi se putem
ili ostavi komentar kao gost
Učitavanje komentara... Komentar će biti osvježen nakon 00:00.

Budite prvi i dodajte komentar.

nazad na vrh

Bosna i Hercegovina

Prev Next