Ilidža želi status grada

Napišite komentar

ilidza sarajevoOpština Ilidža, ima u planu da se izdvoji iz Kantona Sarajevo i proglasi gradom, a mnogi kao glavni razlog vide arapski kapital koji je sve prisutniji u ovoj opštini.

Tu inicijativu zastupa načelnik Ilidže iz redova Stranke demokratske akcije (SDA) Senaid Memić uz obrazloženje da Ilidža, kao opština, nema u Kantonu Sarajevo "status koji zaslužuje".

Većinu stanovništva Ilidže do proteklog rata činili su Srbi, a Sarajlije ne podržavaju namjere da im se "uzme" Vrelo Bosne, sumnjajući da je želja za promjenom statusa opštine Ilidža u direktnoj vezi sa "već odavno prisutnim arapskim kapitalom u toj lokalnoj zajednici".

"Politika" navodi da ni nakon brojnih pokušaja nisu uspjeli da razgovaraju sa Memićem, ali podsjeća da je on za više lokalnih medija izjavio da neće odustati od inicijative i da je spreman da, ukoliko je ne podrže članovi Opštinskog vijeća, ide i na referendumsko izjašnjavanje, jer prema njegovoj ocjeni, “Ilidža i Ilidžanci zbog sadašnjeg tretmana nemaju interes da pripadaju Sarajevu".

U resornom ministarstvu Kantona Sarajevo kažu da Ilidža sa više od 70 000 stanovnika "može da dobije status grada", ali i upozoravaju da je interes da se gradske opštine i formalno integrišu u grad Sarajevo, a ne da se stvara veći broj manjih gradova u tom kantonu.

Direktor Biroa za ljudska prava Udruženja “Demokratska inicijativa sarajevskih Srba” Dušan Šehovac, jedan od malobrojnih Srba koji i danas živi u rodnoj Ilidži, kaže da je svjedok velikog prisustva građana iz arapskih zemalja, njihovih ideja i njihovog kapitala, praćenog mnogim kontroverzama.

"Među onima koji to predstavljaju kao koristan proces za sve građane Ilidže, prednjači načelnik opštine, naravno ohrabren uticajem arapskih ideja i kapitala. Međutim ti “novi” investitori (Arapi) prvo što urade jeste da trajno kupuju našu zemlju na kojoj grade objekte za stanovanje i uživanje, za razliku od Austrougarske, koja je eksploatisala naša prirodna bogastva, pa i naše ljude, ali ona je prvo gradila puteve, željeznice, fabrike i škole na našoj zemlji koju je i nama ostavila", rekao je Šehovac.

On je dodao da je Ilidža prije bila poznata po čistom vazduhu, a danas je “najzagađenija sredina u Evropi”.

 

  • Izvor: politika.rs
Napomena i uslovi komentarisanja
Napomena: Komentari čitalaca ne predstavljaju stav redakcije portala Sarajevo-RS.com. Za sadržaj i tačnost komentara čitalaca ne odgovaramo. Sadržaj se periodično pregledava i neprikladni komentari se uklanjaju. Sarajevo-RS.com zadržava pravo brisanja komentara, kao i blokiranja korisničkog imena bez najave i bez objašnjenja.
Uslovi komentarisanja: Strogo je zabranjen govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke. Administrator će izbrisati sve komentare koji na bilo koji način vrijeđaju druge ili svojim sadržajem nisu na adekvatnom mjestu.
Prijavite se napišite svoj komentar...
Prijavi se putem
ili ostavi komentar kao gost
Učitavanje komentara... Komentar će biti osvježen nakon 00:00.

Budite prvi i dodajte komentar.

nazad na vrh

Bosna i Hercegovina

Prev Next