Hrvatska pokušava da otme imovinu bivših republika

Napišite komentar

zagreb trg bana jelacicaNovosadski advokat Zoran Ristić ocijenio je da Hrvatska Prijedlogom zakona o podsticanju ulaganja, o kojem se Sabor treba izjasniti u februaru, pokušava da preduprijedi presude Evropskog suda za ljudska prava u Strazburu po tužbama srpskih preduzeća čija je imovina oteta.

Ristić, čija je advokatska kancelarija "Ristić i partneri" uputila čak četiri predstavke srpskih firmi i banaka protiv zvaničnog Zagreba i o kojim bi sud u Strazburu trebao uskoro odlučivati, smatra da Zagreb ovim potezom želi da spriječi odluku Suda, za koju vjeruje da će biti pozitivna.

"Pošto se očekuju pozitivne odluke u korist srpskih firmi kojima je nezakonito oduzeta imovina, Zagreb je riješio da te odluke praktično spriječi još pre nego što su donete", rekao je Ristić za današnje "Večernje novosti".

Tako će, kako je naglasio, srpske firme imati presude u svoju korist, ali će u njihovim hotelima i lokalima biti novi zakupci sa ugovorima na 10 godina.

"Ovaj zakon je diskriminatorski i mi smo pred Božić od Suda u Strazburu tražili da donese privremenu meru kojom će sprečiti donošenje i primenu ovog zakona, jer on sprečava rad i sprovođenje presuda samog suda", objasnio je Ristić.

Vlada Hrvatske usvojila je ove sedmice i poslala u skupštinsku proceduru konačne izmjene Zakona o podsticanju ulaganja prema kojima bi srpske firme koje su za vrijeme bivše Jugoslavije imale imovinu u toj državi i definitivno mogle da ostanu bez nje.

Novim zakonom, o kojem će se Sabor izjašnjavati u februaru, predlaže se da se "državna imovina koja nije u funkciji i na kojoj se ne obavlja nikakva ekonomska djelatnost" može dati u zakup preduzetnicima na 10 godina, i to bez plaćanja najamnine.

Uslov je da investitor u roku od tri godine uloži u projekat tri miliona evra i da se istovremeno vrijednost državne imovine poveća za 50 odsto. 

Poslije isteka roka preduzetnik stiče pravo i na trajan otkup na način i pod uslovima koji će se odrediti posebnim pravilnikom.

 

 

  • Izvor: Agencije
Napomena i uslovi komentarisanja
Napomena: Komentari čitalaca ne predstavljaju stav redakcije portala Sarajevo-RS.com. Za sadržaj i tačnost komentara čitalaca ne odgovaramo. Sadržaj se periodično pregledava i neprikladni komentari se uklanjaju. Sarajevo-RS.com zadržava pravo brisanja komentara, kao i blokiranja korisničkog imena bez najave i bez objašnjenja.
Uslovi komentarisanja: Strogo je zabranjen govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke. Administrator će izbrisati sve komentare koji na bilo koji način vrijeđaju druge ili svojim sadržajem nisu na adekvatnom mjestu.
Prijavite se napišite svoj komentar...
Prijavi se putem
ili ostavi komentar kao gost
Učitavanje komentara... Komentar će biti osvježen nakon 00:00.

Budite prvi i dodajte komentar.

nazad na vrh

Region

Prev Next