Hor Filozofskog fakulteta važan dio studentskog života u Palama

Napišite komentar

Hor Filozofskog fakulteta Univerziteta u Istočnom Sarajevu osnovan je u novembru 2011. godine kao horska sekcija ovog fakulteta, nakon čega, nešto kasnije, dobija status pravog hora, zahvaljujući svom angažmanu i radu. Ideju za osnivanje hora dali su studenti, a podršku su dobili i od tadašnjeg dekana prof. dr Milanke Babić, studentske organizacije Filozofskog fakulteta i umjetničkog rukovodioca hora Jelene Čamur.

hor filozofskog fakulteta pale1

Članovi Hora se uveliko pripremaju za novi solistički koncert, koji ćemo posebno najaviti, a Jelena nam u nastavku intervjua otkriva kako su izgledali prvi počeci hora i koliko je on danas cijenjen i angažovan u lokalnoj zajednici.

SA-RS: Koliko je bilo lako realizovati ideju da se osnuje hor na Filozofskom fakultetu i ko Vam je najviše pomogao tom prilikom?

Jelena Čamur: Počeci hora su bili skromni i teški. Članovi nisu znali dovoljno o horskom pjevanju, bojažljivo su se uključivali u rad hora. Ideja se najviše dopala studentima, te su se i sami angažovali na pronalaženju novih članova. U početku hor je brojao tek desetak članova, većinom ženskih članova.

Prva provjera našeg rada došla je par mjeseci poslije osnivanja, kada nas je Fakultet angažovao na otvaranju naučnog skupa. To je bila prekretnica, jer su studenti shvatili da će često biti u žiži javnosti zbog velikog broja dešavanja koja organizuje Filozofski fakultet, te smo uložili veliki napor kako bi hor napredovao i nametnuo se kao važan dio studentskog života. Mnogi su čuli za naš nastup i redovan rad, pa je iz mjeseca u mjesec broj članova rastao, a nastupi se nizali. Naš rad prepoznala je i šira društvena zajednica.

SA-RS: Kako birate repertoar pjesama koje izvodite i gdje najčešće nastupate?

Jelena Čamur: Repertoar je raznolik i vezan je za potrebe pojedinih katedri, za različite projekte koji imaju određenu tematiku, te za svečane događaje na Fakultetu. Tako je hor izvodio i izvodi kompozicije na srpskom, ruskom, kineskom i engleskom jeziku. Zatim, pjesme vezane za POP kulturu, pravoslavne duhovne kompozicije, rodoljubive pjesme, stare srpske napjeve i drugo.

Najčešće nastupamo na Filozofskom fakultetu. Redovno pjevamo na svečanim promocijama diplomiranih studenata i imamo tu čast da svečano otvaramo naučne skupove koje organizuje Filozofski fakultet Univerziteta u Istočnom Sarajevu. Ali to je samo dio našeg sada već bogatog iskustva.

Posebno se izdvajaju solistički koncerti u Palama i Bratuncu, nastupi u Han Pijesku rame uz rame sa braćom Teofilovićima, učešće na svečanoj akademiji povodom 200 godina od izdavanja Vukovog rječnika, saradnja sa katedrama za ruski i srpski jezik i književnosti, nastup na Festivalu pravoslavne crkvene muzike "Dani Sloge" u Sarajevu, nastup na svečanoj akademiji "Sjeni Gavrila Principa" povodom obilježavanja 100 godina od Prvog svjetskog rata, zatim, dvije godine za redom otvaranje takmičenja "Kineski most za BiH" te saradnja sa Kineskom ambasadom u BiH, doček i pretstavljanje hora delegaciji profesora iz Pekinga na Filozofskom fakultetu u Palama, Svečana akademija povodom 10 godina kulturne manifestacije "Dani Duška Trifunovića" u Palama te resital posvećen Bitki na Sutjesci, na Tjentištu, sa glumcima Narodnog pozorišta RS iz Banjaluke i mnogi drugi.

hor filozofskog fakulteta pale2

SA-RS: S obzirom da najveći broj članstva hora čine djevojke, zbog čega je, prema Vašem mišljenju, interesovanje za učešće u horu manje popularno kod muške populacije?

Jelena Čamur: Većina članova hora su ženskog pola. Prethodne godine prijavilo nam se nešto više muških članova. Popularnost hora očigledno se širi među jačim polom. Najveća kočnica da se neko prijavi u hor su različite predrasude, s tim što su dame otvorenije i preduzimljivije. Muškarci često misle kako će biti predmet razgovora, u negativnom smislu, ako se pridruže horu.

Zapravo je suprotno, a to mogu da potvrde momci koji trenutno pjevaju u ovoj postavi. Ovom prilikom pozivam sve zainteresovane da nam se pridruže. Svake srijede i petka mogu da posjete naše probe na Filozofskom fakultetu od 18 č u učionici 102.

SA-RS: Kako ste zadovoljni angažmanom tokom ove godine i šta vas to očekuje u nastavku?

Jelena Čamur: U proteklom periodu bili smo često angažovani. Maj i juni su mjeseci kada imamo najviše obaveza, a slijedi solistički koncert hora u Palama. Takođe nam slijedi nastup uoči Vidovdana u Han Pijesku sa Etno grupom "Iva". Kao i mnogima, početkom jula hor ima ljetnju pauzu, a krajem avgusta počinje novi ciklus, kada očekujemo još novih članova, nove nastupe i druženja i mnogo rada na novom programu.

Pozivamo još jednom sve zainteresovane da nam se pridruže i da nas podrže, jer je riječ o kvalitetnoj ideji koja doprinosi afirmaciji kulture, fakulteta, lokalne zajednice i kompletne regije.

Posljednja izmjena Srijeda, 30 Maj 2018 11:01

  • Izvor: sarajevo-rs.com
Napomena i uslovi komentarisanja
Napomena: Komentari čitalaca ne predstavljaju stav redakcije portala Sarajevo-RS.com. Za sadržaj i tačnost komentara čitalaca ne odgovaramo. Sadržaj se periodično pregledava i neprikladni komentari se uklanjaju. Sarajevo-RS.com zadržava pravo brisanja komentara, kao i blokiranja korisničkog imena bez najave i bez objašnjenja.
Uslovi komentarisanja: Strogo je zabranjen govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke. Administrator će izbrisati sve komentare koji na bilo koji način vrijeđaju druge ili svojim sadržajem nisu na adekvatnom mjestu.
Prijavite se napišite svoj komentar...
Prijavi se putem
ili ostavi komentar kao gost
Učitavanje komentara... Komentar će biti osvježen nakon 00:00.

Budite prvi i dodajte komentar.

nazad na vrh