Hoće li se Oružane snage BiH uključiti u migrantsku krizu?!

Napišite komentar

Oružane snage imaju kapacitet da se uključe u kontrolu granice ukoliko tako odluči Predsjedništvo BiH kao vrhovni komandat, kaže za Srpskainfo zamjenik ministra odbrane Boris Jerinić.

oruzane snage

On ističe da kontrola granice jeste posao Granične policije BiH, ali da Oružane snage imaju ljudski resurs od 9.200 vojnika, podoficira i oficira koji mogu da pomognu, ako tako bude odlučeno.

"Mimo redovnih zadataka to bi bio naš vanredni zadatak. Ta tema je postala aktuelna nakon zaključka Vlade Republike Srpske", ocjenjuje Jerinić.

Kao što je poznato, Savjet ministara BiH formirao je operativni štab za problem migranata i sačinio akcioni plan. Jerinić otkriva da su od Ministarstva odbrane BiH samo tražili podatke kojim resurima raspolažu Oružane snage, ali odlazak na granicu niko nije ni pominjao.

"Dostavili smo podatke o logističkim stvarima poput mogućnosti prevoza, ishrane. Kada je riječ o eventualnom smještaju migranata na vojne lokacije, tu postoji prepreka jer zakon ne dozvoljava ni civilima, građanima BiH da budu smješteni u kasarne, a kamo li strancima. Ako se to želi, prvo treba mijnjati zakon", zaključuje Jerinić.

Međutim, male su šanse da se Predsjedništvo BiH dogovori da pošalje vojsku na granicu. U toj instituciji su nam rekli da, prije bilo kakvog razmatranja ovog pitanja, očekuju informaciju Savjeta ministara BiH o stanju na terenu, kao i eventualni zahtjev koji se odnosi na vojsku. Bivši ministar odbrane BiH Selmo Cikotić, sadašnji savjetnik za bezbjednost predsjedavajućeg Bakira Izetbegovića, kaže da se Predsjedništvo za sada ne bavi migrantima. Prema njegovom mišljenju, prvo Savjet ministara i njegove agencije treba da iscrpe svoje potencijale.

"Trenutno imamo još državnih resursa koji nisu angažovani, a trebalo bi da jesu, u pogledu rješavanja problema sa migrantima. Takođe, migranti nisu raspoloženi da koriste kapacitete BiH u mjeri u kojoj postoje. Prema mom mišljenju, treba prepoznati specifičnost tog pitanja. Mislim da treba da poštujemo sebe i ono što smo napravili, prihvatne i tranzitne centre. Međutim, isto tako mislim da moramo voditi računa i o bezbjednosti vlastite države. Imamo policijskih snaga i agencija za primjenu zakona koje prije Oružanih snaga treba da budu angažovane na nekim područjima, ne isključujući pritom ni mogućnost da se u nekom momentu angažuju i OS ako za to bude postojala potreba", kaže Cikotić za Srpskainfo.

 

Posljednja izmjena Četvrtak, 17 Maj 2018 00:07

  • Izvor: srpskainfo.com
Napomena i uslovi komentarisanja
Napomena: Komentari čitalaca ne predstavljaju stav redakcije portala Sarajevo-RS.com. Za sadržaj i tačnost komentara čitalaca ne odgovaramo. Sadržaj se periodično pregledava i neprikladni komentari se uklanjaju. Sarajevo-RS.com zadržava pravo brisanja komentara, kao i blokiranja korisničkog imena bez najave i bez objašnjenja.
Uslovi komentarisanja: Strogo je zabranjen govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke. Administrator će izbrisati sve komentare koji na bilo koji način vrijeđaju druge ili svojim sadržajem nisu na adekvatnom mjestu.
Prijavite se napišite svoj komentar...
Prijavi se putem
ili ostavi komentar kao gost
Učitavanje komentara... Komentar će biti osvježen nakon 00:00.

Budite prvi i dodajte komentar.

nazad na vrh

Bosna i Hercegovina

Prev Next