Herojska pogibija Milenka Pavlovića uz riječi ''Nećete vi da ginete, ja ću!'' Istaknuto

Napišite komentar

Na današnji dan, 4. maja 1999. godine, na nebu iznad rodnog Valjeva, pukovnik pilot Vojske Jugoslavije Milenko Pavlović (39) položio je život za otadžbinu u borbi protiv daleko moćnije NATO eskadrile, koja je te godine vršila agresiju na Srbiju i Crnu Goru.

milenko pavlovic spomenik

Bombardovanje Savezne Republike Jugoslavije zatekla ga je na dužnosti komandanta 204. lovačkog puka, čije je sjedište bilo izmješteno u Staru Pazovu. Letačka tehnika je bila na izuzetno slabom nivou održavanja i nesigurna.

Do tog 4. maja nekoliko aviona je izgubljeno usljed raznih kvarova koji su se obično dešavali neposredno po uzlijetanju. Većina pilota je uspjela da se spase, poginuo je jedino major Zoran Radosavljević.

Oko 12 časova primjećena je veća grupa NATO aviona koja je dejstvovala u pravcu Valjeva, uglavnom na fabriku municije Krušik, kao i na vojna skladišta u selu Pričević. Komandu da poleti dobio je jedan od mlađih oficira. Međutim, potpukovnik Pavlović je telefonskom vezom naredio da se pozvani pilot zadrži i umjesto njega je on poletio ka Valjevu sa svojim avionom MiG-29, № 18109.

Ubrzo se našao nad Valjevom, međutim, poslije samog uzlijetanja mu se pokvario generator naizmjenične struje tako da je ostao bez radara. Pavlović se upustio se u neravnopravnu bitku protiv 16 NATO aviona, uspio da ih zbuni i čak natjera u bjekstvo smjelim nastupanjem ali je, ubrzo, oko 12:45, bio pogođen sa tri rakete, ispaljene od strane holandskih pilota sa aviona F-16 "fajting falkon" koji su bili zapadno od Tuzle te ih on nije ni primjetio.

 

 

 

Poginuo je još u vazduhu. Ostaci njegovog aviona pali su u selo Petnica. Sahranjen je 6. maja 1999. na Bežanijskom groblju.

Glavna ulica u Batajnici, koja vodi od centra sela do aerodroma nosi ime pukovnika Milenka Pavlovića. U rodnom selu Milenka Pavlovića, Gornjem Crniljevu, napravljen je spomen kompleks koji obuhvata spomen česmu sa pločama pilotu Pavloviću i majoru Aleksandru Stefanoviću (poginulom 1991. kod Tovarnika) kao i vojnicima izginulim u ratovima za oslobođenje 1912—1918.

Na spomen česmi se nalazi krilo sa aviona MiG-29 pilota Pavlovića. U istom kompleksu izgrađen je i lovački spomen-dom "Milenko Pavlović Pilot", a u neposrednoj blizini nalazi se i avion tipa "G-4 Super Galeb", top sa Cera, mogući učesnik Cerske bitke.

U okviru kompleksa se nalaze i crkva Obnovljenja hrama Sv. Georgija-Đurđica, sa parohijskim domom kao i igralište FK "Milenko Pavlović - Pilot".

Radio Televizija Srbije je snimila dokumentarni film o životu i pogibiji Milenka Pavlovića pod nazivom "Let u smrt", koji je premijerno emitovan 24. marta 2006. godine, na osmogodišnjicu početka NATO agresije na SRJ.

Njegova fotografija sa pilotskom kacigom, postala je krajem 2008. godine, logo modne kompanije Hero (Heroj).

 

Video: Red Eye Production

Posljednja izmjena Petak, 04 Maj 2018 10:46

  • Izvor: sarajevo-rs.com
Napomena i uslovi komentarisanja
Napomena: Komentari čitalaca ne predstavljaju stav redakcije portala Sarajevo-RS.com. Za sadržaj i tačnost komentara čitalaca ne odgovaramo. Sadržaj se periodično pregledava i neprikladni komentari se uklanjaju. Sarajevo-RS.com zadržava pravo brisanja komentara, kao i blokiranja korisničkog imena bez najave i bez objašnjenja.
Uslovi komentarisanja: Strogo je zabranjen govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke. Administrator će izbrisati sve komentare koji na bilo koji način vrijeđaju druge ili svojim sadržajem nisu na adekvatnom mjestu.
Prijavite se napišite svoj komentar...
Prijavi se putem
ili ostavi komentar kao gost
Učitavanje komentara... Komentar će biti osvježen nakon 00:00.

Budite prvi i dodajte komentar.

nazad na vrh

Društvo

Prev Next