Hamoviću odobreno da na potencijalima Srpske ubire profit do 2055. godine

Napišite komentar

Vlada Republike Srpske poklekla je pod pritiskom Vuka Hamovića koji je tražio da mu bude produžena koncesija za izgradnju i korišćenje termoelektrane (TE) “Stanari”, kao i za eksploataciju uglja i vode. Njegovoj firmi EFT odobreno je da na potencijalima Srpske ubire profit do maja 2055. godine, piše CAPITAL.

termoeletrana stanari

Odluku o dopuni Odluke o dodjeli koncesije za izgradnju i korišćenje TE „Stanari“ Vlada je donijela početkom mjeseca, a na snagu će stupiti 26. januara. Koncesija se produžuje za 12 godina.

Iako je u Odluci o utvrđivanju uslova za produženje roka, koju je Vlada donijela u oktobru prošle godine, navedeno da se minimalna koncesiona naknada za produženi period trajanja koncesije utvrđuje u iznosu od 0,0033 KM po proizvedenom kilovat-času električne energije, dopunom Odluke o dodjeli koncesije nije definisana naknada.

Ministarstvu energetike i rudarstva, kojim rukovodi Petar Đokić, uputili smo pitanje zašto dopunom Odluke o dodjeli koncesije nije definisana naknada. Do objave, Ministarstvo nije poslalo odgovore na pitanje portala CAPITAL.

Istovremeno izmijenjene su i odluke o koncesijama za eksploataciju uglja i vode i u njima su navedene obaveze koncesionara u vezi sa plaćanjem naknada.

Odluka o dodjeli koncesije za eksploataciju uglja izmijenjena je tako da se koncesija sa firme „EFT – Group Rudnik lignita Sanari“ prebacuje „EFT – Rudnik i Termoelektrani Stanari“. Ova koncesija se produžuje za 20 godina.

„Koncesionar će za produženi period trajanja koncesije platiti RS jednokratnu naknadu od 797.965 KM i naknadu za eksploataciju uglja radi prodaje trećim licima u iznosu od 2,6 KM/t“, navedeno je u Odluci.

Treća odluka koja je izmijenjena, a tiče se EFT-a, odnosi se na eksploataciju vode na ležištu „Dragalovci“ u Stanarima koja se produžava za 17 godina.

„U produženom periodu koncesionar će plaćati naknadu za eksploataciju mineralnog resursa u iznosu od 0,30 KM/m3“, istaknuto je u Odluci Vlade.

Hamoviću su tri koncesije, za korišćenje TE, te za eksploataciju uglja i vode, produžene do 16. maja 2055. godine.

Povlašten položaj za EFT

Podsjećamo, portal CAPITAL objavio je da Vlada RS ispunjava želje Vuka Hamovića kada su u oktobru donesene tri odluke o utvrđivanju uslova za produženje roka na koji su dodijeljene koncesije EFT-u.

Da EFT ima povlašten položaj pokazale su i izmjene Pravilnika o visini koncesione naknade i bankarskim garancijama u oblasti elektroenergetike, energenata, rudarstva i geologije u RS.

Pravilnik je 2016. godine izmijenio ministar industrije energetike i rudarstva RS Petar Đokić, o čemu je CAPITAL pisao u tekstu “Đokić se u ime RS odrekao 100 miliona KM u korist EFT-a”.

Uprava za organizovani i teški kriminalitet Ministarstva unutrašnjih poslova RS izuzela je krajem 2017. godine iz Komisije za koncesije RS dokumentaciju u okviru istrage protiv ministra Đokića, a u vezi sa izmjenama Pravilnika o visini koncesione naknade.

Nakon što joj je istekla dvogodišnja dozvola za proizvodnju električne energije, termoelektrana „Stanari“ u oktobru je dobila novu dozvolu, i to na period od 10 godina.

TE „Stanari“ je u 2017. godini, koja je ujedno bila i prva godina punog komercijalnog rada termoelektrane, ostvarila 36 miliona KM dobiti, što je čak 22 miliona više u odnosu na 2016, objavili smo u tekstu „Hamović na TE „Stanari“ zaradio 36 miliona KM“.

Odluka o dodjeli koncesije za izgradnju i korišćenje TE „Stanari“ donijeta je u februaru 2008. godine, o čemu smo pisali u tekstu „Vlada RS odobrila EFT-u koncesiju za TE Stanari“.

Tada je definisano da koncesioni period iznosi 30 godina uz odgođeni period od 24 mjeseca koji se ne uračunava u period koncesije.

  • Izvor: CAPITAL
Napomena i uslovi komentarisanja
Napomena: Komentari čitalaca ne predstavljaju stav redakcije portala Sarajevo-RS.com. Za sadržaj i tačnost komentara čitalaca ne odgovaramo. Sadržaj se periodično pregledava i neprikladni komentari se uklanjaju. Sarajevo-RS.com zadržava pravo brisanja komentara, kao i blokiranja korisničkog imena bez najave i bez objašnjenja.
Uslovi komentarisanja: Strogo je zabranjen govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke. Administrator će izbrisati sve komentare koji na bilo koji način vrijeđaju druge ili svojim sadržajem nisu na adekvatnom mjestu.
Prijavite se napišite svoj komentar...
Prijavi se putem
ili ostavi komentar kao gost
Učitavanje komentara... Komentar će biti osvježen nakon 00:00.

Budite prvi i dodajte komentar.

nazad na vrh

Biznis

Prev Next