Građani BiH duguju 239,3 miliona KM za struju

Napišite komentar

Prema podacima Elektroprivrede BiH i Elektroprivrede RS građani BiH duguju 239,3 miliona maraka za struju. Građani FBiH dugovali su na kraju prošle godine 43,3 miliona maraka za električnu energiju, dok je dug potrošača u RS narastao na 196 miliona maraka.

struja sat za mjerenje

Najveći dužnici na kraju prošle godine za struju u FBiH bili su mostarski „Vodovod“, KTK Visoko, sarajevski „Gras“, Konfekcija „Borac“ iz Travnik i „Pretis“ iz Vogošće.

Elektroprivreda BiH zaključila je ugovore o izmirenju dospjelog duga sa „Grasom“ i „Pretisom“i ova preduzeća danas redovno izmiruju svoje obaveze.

Elektroprivreda BiH je na kraju prošle godine imala 16 zaključenih ugovora o izmirenju dospjelog duga. Dug po ovim ugovorima iznosi 8,5 miliona KM.

U Republici Srpskoj stanje je daleko teže i gore. Prema raspoloživim podacima iz elektrodistributivnih preduzeća domaćinstva duguju 196 miliona maraka za struju, što čini 46 odsto ukupnog iznosa nenaplaćenih potraživanja. U „Elektroprivredi RS“ kažu da se radi o dugovanjima iz prethodnog perioda koja su ostala neplaćena.

– Najveći dužnici za struju u Republic Srpskoj su klinički i bolnički centi, bolnice, domovi zdravlja i preduzeća koja se bave vodosnabdijevanjem. Tako je već godinama – istakli su u „Elektroprivredi RS“.

U „Elektrokrajini“ kažu da su dugovanja za struju na kraju 2017. godine iznosila 131,85 miliona maraka. To je za 7,4 miliona KM manje u odnosu na kraj 2016. godine, odnosno za 5,3 odsto.

– Primjera radi, potraživanja „Elektrokrajine“ od kupaca na kraju 2017. godine su za čak 30,3 odsto manja u odnosu na kraj 2013. godine – istakao je portparol „Elektrokrajine“ Predrag Klincov.

„Elektrokrajina“ je zaključno sa krajem 2013. godine završila zadnji ciklus sklapanja „klasičnih“ reprograma potraživanja za električnu energiju.

– Od novembra 2014. godine primjenjujemo model naplate potraživanja kroz postupak medijacije. „Elektrokrajina“ je u protekle tri godine sa kupcima zaključila 3 208 sporazuma o nagodbi posredstvom medijacije na ukupan dug za električnu energiju sa kamatama u iznosu od 45,2 miliona KM – rekao je Klincov.

 

Posljednja izmjena Petak, 04 Maj 2018 15:05

  • Izvor: srpskacafe.com
Napomena i uslovi komentarisanja
Napomena: Komentari čitalaca ne predstavljaju stav redakcije portala Sarajevo-RS.com. Za sadržaj i tačnost komentara čitalaca ne odgovaramo. Sadržaj se periodično pregledava i neprikladni komentari se uklanjaju. Sarajevo-RS.com zadržava pravo brisanja komentara, kao i blokiranja korisničkog imena bez najave i bez objašnjenja.
Uslovi komentarisanja: Strogo je zabranjen govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke. Administrator će izbrisati sve komentare koji na bilo koji način vrijeđaju druge ili svojim sadržajem nisu na adekvatnom mjestu.
Prijavite se napišite svoj komentar...
Prijavi se putem
ili ostavi komentar kao gost
Učitavanje komentara... Komentar će biti osvježen nakon 00:00.

Budite prvi i dodajte komentar.

nazad na vrh

Bosna i Hercegovina

Prev Next