Godišnjica ubistva srpskih dječaka u Hadžićima: Srđan (12) i Staša (13) ubijeni dok su se igrali! Istaknuto

Napišite komentar

Danas se navršava 25 godina od stravičnog zločina muslimanske tzv. Armije BiH nad civilima u Hadžićima. Tog prolećnog 13. aprila 1993. muslimanska granata zauvijek je prekinula živote dvojice dječaka – Staše i Srđana.

zuza srdjan

Građani Hadžića i Sarajeva sa velikim bolom i tugom pamte 13. april. Svake godine na ovaj dan probude se uspomene na ratne strahote i potresne scene koje su devedesetih godina bile svakodnevica.

Život u Hadžićima od 1992. do 1995. bio je veoma težak i može se reći nepodnošljiv. Narod je svakodnevno bio izložen velikim opasnostima jer muslimanski vojnici nisu baš nikoga štedili. Svakodnevna granatiranja i snajperska djelovanja odnijela su na stotine života. Nestašica hrane i vode kao i nedostatak osnovnih životnih potreba samo su još dodatno ugrožavali živote građana Hadžića.

Većina stanovnika dane je provodila po podrumima i skloništima. Veliki broj djece je proživio ogromne traume i stresove. Umjesto igre i druženja koji su svojstveni svakom djetetu, djeca Hadžića su bila prinuđena da se skrivaju od granata, da se često sele i napuštaju svoje domove, a nerjetko su bili i svjedoci stravičnih ratnih scena. Umjesto dječijih šala i nestašluka, sjećanja velikog broja tadašnje djece, a danas odraslih ljudi, vezana su za slike mrtvih i ranjenih sugrađana. Ove teške scene prouzrokovale su brojna psihička oboljenja i smetnje kod velikog broja d,ece i mladih.

Dječak Srđan Žuža je bio izb,eglica iz sela Bradina u opštini Konjic. U maju 1992. oružane muslimanske snage su okupirale selo Bradina i počinile stravičan masakr nad srpskim civilima. Ubijeno je 88 mještana. Oni koji su imali “sreću” da prežive bili su zatvoreni u logore. Tamo su bili izloženi stravičnim torturama, kako fizičkim tako i psihičkim. Mnoge žene i djevojke su tih dana silovane i zlostavljane. U Bradini je 26. maja 1992. ubijen i Srđanov otac Vaso Žuža, star 35 godina. Među zarobljenim logorašima bili su i Vasina žena Dušanka i njihovo dvoje djece. Tamo su proveli paklene dane, a nakon puštanja na slobodu, izbjegli su u Hadžiće. Nadali su se da tamo biti bezbjedni i zaštićeni od muslimanskih napadača. Nažalost, ta nada nije dugo potrajala. Muslimanski vojnici kao da su odlučili da porodicu Žuža zaviju potpuno u crno. Nisu im dali mira ni u Hadžićima.

Aprila 13. 1993. u ulici Slobodana Principa – Selje, ispred zgrade br. 17, naveče oko 19 časova, muslimanski vojnici su ispalili minobacački projektil kalibra 120 mm iz pravca Pazarića. Od dejstva zločinačke granate ubijeni su dječaci Srđan Žuža (12) i Staša Samardžić (13). Dječaci su izašli malo na ulicu da se poigraju i zabave. Niko nije slutio ovakvu tragediju! Vesela dječija igra dobila je tragičan epilog. Zločincima iz Pazarića ruka nije zadrhtala! Jedina krivica ovih dječaka bila je njihova srpska nacionalnost!

Do danas niko nije procesuiran za ovo svirepo ubistvo nevinih dječaka. Ime stradalog Srđana ne nalazi se na spomeniku stradaloj deci Konjica, a imena Srđana i Staše izostavljena su i sa spomenika stradaloj djeci u federalnom Sarajevu. Ipak, imena svirepo ubijenih dječaka sigurno će pronaći svoje mjesto na spomen obilježju posvećenom stradaloj djeci u Istočnom Sarajevuj koje bi trebalo da bude podignuto do kraja septembra ove godine.

U periodu od 1992. do 1995. tokom opsade Hadžića ubijeno je više od 550 građana, među kojima je bilo 22 djece. Od muslimanskih granata i snajpera ginuli su civili svih nacionalnosti.

Tokom opsade Hadžića pored dječaka Srđana Žuže (12) i Staše Samardžića (13), stradala su i djeca: Nikola Gligorević (13), Gordana Krunić (13), Todor Drašković (4), Bojana Hrvač (11), Slađana Stevanović (16), Goran Todorović (14), Igor Midžić (17), Almira Drina (15) i još mnogo druge djece.

Na području Sarajeva je ubijeno više od dve stotine djece srpske nacionalnosti.

 

Posljednja izmjena Petak, 13 April 2018 21:25

  • Izvor: Milivoje Ivanišević - Srpska stratišta 1992-1995
Napomena i uslovi komentarisanja
Napomena: Komentari čitalaca ne predstavljaju stav redakcije portala Sarajevo-RS.com. Za sadržaj i tačnost komentara čitalaca ne odgovaramo. Sadržaj se periodično pregledava i neprikladni komentari se uklanjaju. Sarajevo-RS.com zadržava pravo brisanja komentara, kao i blokiranja korisničkog imena bez najave i bez objašnjenja.
Uslovi komentarisanja: Strogo je zabranjen govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke. Administrator će izbrisati sve komentare koji na bilo koji način vrijeđaju druge ili svojim sadržajem nisu na adekvatnom mjestu.
Prijavite se napišite svoj komentar...
Prijavi se putem
ili ostavi komentar kao gost
Učitavanje komentara... Komentar će biti osvježen nakon 00:00.

Budite prvi i dodajte komentar.

nazad na vrh

Društvo

Prev Next