Godišnji koncert KUD ''Slavija''

Napišite komentar

kud slavija postavaKulturno-umjetničko društvo  “Slavija” iz Istočnog Novog Sarajeva, organizuje godišnji koncert, koji će biti održan 9. juna u Sportskoj dvorani “Slavija” sa početkom u 20:00 časova.

Specijalni gosti koncerta su: KUD “Stevan Štrbac” iz Beograda i KUD “Una” iz Novog Grada. Ulaz će biti slobodan za sve posjetioce ove manifestacije.

Četrnaest godina postojanja KUD ''Slavija''

Kulturno umjetničko društvo ''Slavija'' osnovano je i počelo sa radom u septembru 2002. godine, a ove godine proslaviće svoj 14. rođendan. Rezultat je potreba i postojanja jednog ovakvog oblika kulturnog djelovanja i na prostoru grada Istočno Sarajevo.

Grupa ljudi, u prvom redu entuzijasta i zaljubljenika u folklor, na čelu sa pokojnim Vladimirom Jovančićem, registrovali su društvo i počeli sa radom. Odmah na početku odziv je bio veliki i priča je krenula. Planom aktivnosti utvrđen je program rada kao i ciljevi Društva.

Folklorni ansambl, kao najbrojnija sekcija unutar Društva, u svojim koreografijama obrađuje igre i pjesme srpskog naroda, naročito iz šire okoline Sarajeva, kao i drugih naroda iz Bosne i Hercegovine. Za protekli period, koji je uzgred vrlo kratak za ozbiljnije rezultate, Društvo se sa ponosom može pohvaliti, kada je u pitanju uigranost ansambla kao i sam repertoar.

U svom vlasništvu posjeduje pet kompleta narodnih nošnji, od kojih su neki orginalni i autentični primjerci sa područja Sarajeva od prije sto godina. Izvođački ansambl na svom repertoaru trenutno ima deset koreografija. Članovi narodnog orkestra su uglavnom, studenti Muzičke akademije i učenici Škole za muzičko obrazovanje iz Istočnog Sarajeva.

KUD ''Slavija'' u folklornoj, muzičkoj i sekciji izvorna ženska i muška pjevačka grupa okuplja oko 150 članova. Do sada je KUD ''Slavija'' u više navrata, na smotrama, koncertima i festivalima predstavio svoj rad kako naprostorima bivše Jugoslavije tako i van njenih granica.

Posebno se ističu učešća na međunarodnim festivalima folklora u Budvi (Crna Gora), Beogradu (Srbija ), Varni (Bugarska), Ohridu (Makedonija), Eger (Mađarska) i Ajud-u (Rumunija). Ograničavajući faktor u radu KUD ''Slavija'', kao i u mnogim drugim, je nedostatak finansijskih sredstava i to je problem sa kojim su suočeni od samog početka rada. I pored svega KUD ''Slavija'' živi i radi, a i mi se nadamo se da će još dugo godina igrati, pjevati, putovati, slaviti jubileje te sticati nova poznanstva i prijatelje.

 

 

 

 

 

Izvor: sarajevo-rs.com

Foto: facebook.com/page_kud_slavija

Napomena i uslovi komentarisanja
Napomena: Komentari čitalaca ne predstavljaju stav redakcije portala Sarajevo-RS.com. Za sadržaj i tačnost komentara čitalaca ne odgovaramo. Sadržaj se periodično pregledava i neprikladni komentari se uklanjaju. Sarajevo-RS.com zadržava pravo brisanja komentara, kao i blokiranja korisničkog imena bez najave i bez objašnjenja.
Uslovi komentarisanja: Strogo je zabranjen govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke. Administrator će izbrisati sve komentare koji na bilo koji način vrijeđaju druge ili svojim sadržajem nisu na adekvatnom mjestu.
Prijavite se napišite svoj komentar...
Prijavi se putem
ili ostavi komentar kao gost
Učitavanje komentara... Komentar će biti osvježen nakon 00:00.

Budite prvi i dodajte komentar.

nazad na vrh

Muzika

Prev Next