Funkcionisanje bolnice najveći prioritet i najčešće pitanje Istaknuto

Napišite komentar
Poslanik u Narodnoj skupštini Republike Srpske iz Istočne Ilidže Marinko Božović je jedan od političara mlađe generacije pred kojim je zasigurno uspješna karijera, jer je dobio povjerenje birača sa ove izborne jedinice pored mnogo iskusnijih i starijih kolega. Marinko je rođen 1985. godine u Sarajevu, nastanjen je u Istočnoj Ilidži i član je Srpske demokratske stranke. U Narodnoj skupštini Republike Srpske član je Odbora za revizijiu, Odbora za trgovinu i turizam i Odbora za finansije i budžet, a nastupa u okviru Kluba poslanika SDS-SRS. Marinko je aktivan poslanik ali i prisutan na svim značajnijim događajima u gradu i upućen u problematiku našeg društva. U više navrata je postavljao poslanička pitanja ali i predlagao određene amandmane...
 
SA-RS: Bolnica Kasindo je veliki problem u našem gradu i regiji. Neophodna je izgradnja nove bolnice i na dodatno zalaganje obavezuje vas i rezolucija koju je prošle sedmice donijela Skupština Grada Istočno Sarajevo, ali i prije toga Vi ste predlagali određene amandmane u vezi tercijalne zdravstvene zaštite u ovom dijelu Srpske. Na koji način će te usmjeriti svoje aktivnosti u vezi bolnice i šta očekujete?
 
Mogu slobodno da kažem da je izgradnja nove bolnice u Kasindolu prioritet svih prioriteta koji je u ovom momentu neophodan građanima Istočno Sarajeva, ali i šire regije. Više puta sam govorio o ovom problemu, a iskoristio sam priliku u NSRS prilikom usvajanja budžeta za 2015. godinu da upozorim Vladu da postoje razlika između Ekonomske politike RS za tekuću godinu i plana budžeta, te da ono što je predviđeno u prvom dokumentu nije planirano u drugom. Takođe sam predlagao da se dio sredstava koji je namjenjen za izgradnju i adaptaciju bolničkih objekata u RS direktno odvoji za bolnicu Kasindo. Ni jedan od šesnaest amandmana SDS-a nije prihvaćen, a napomenuo bi da je osam direktno bilo vezano za Istočno Sarajevo.
  
SA-RS: Nedavno su Vas bivši radnici RAOP-a zamolili za pomoć. Na koji način im možete izaći u suret?
 
Situacija u kojoj se danas nalaze radnici RAOP-a je klasičan primjer ne funkcionisanja sistema u RS. Obratili su mi se zahtjevom za pomoć i obećao sam da ću u skladu sa mogućnostima opozicionog poslanika uvijek izaći u susret i pokušati pomoći pronalaženju rešenja njihovog problema. Konkretno ću tražiti na uvid sve ugovore o privatizaciji ovog preduzeća od 2006. godine do danas i tražiti da se sve preuzete obaveze prema radnicima izmire u skladu sa istim.
 
SA-RS: Dosta nedoumica u posljednje vrijeme u ovdašnjoj javnosti izazvala je tema vraćanja kredita za studentske domove na Palama. Vi ste već u Narodnoj skupštini predlagali određene amandmane u vezi Univerziteta?
 
Funkcionisanje Univerziteta Istočno Sarajevo je dovedeno u pitanje i to je situacija u koju se nismo smijeli dovesti bez obzira na poziciju i opoziciju. Tražio sam putem amandmana da se u tekućoj godini planiraju sredstva za vraćanje ovog duga otvaranjem novih budžetskih stavki, te da se od naredne godine obaveza vraćanja kredita prebaci na Vladu po potpuno istoj proceduri kao što je urađeno sa Univerzitetom u Banja Luci. Vlada u tom momentu nije imala sluha i danas imamo blokiran račun UIS-a.
  
SA-RS: Jedan od Vaših amandmana odnosio se i na RTV istočno Sarajevo o čijoj se sudbini odlučuje upravo ovih dana jer ističe rok za odluku o stečaju. Ima li spasa za ovu medijsku kuću?
 
Prilikom predlaganja amandmana sam se trudio da dam što više predloga koji će na direktan ili indirektan način pomoći građanima Istočnog Sarajeva, a i cijele RS. Jedna od njih je i pomoć RTVIS, a uzimajući u obzir zaključak NSRS iz 2013. godine kojim je ista obavezala Vladu RS da pronađe mogućnosti za rješavanja problema u ovoj medijskoj kući. Mislim da treba iscrpiti sve mogućnosti i kapacitete lokalne vlasti kao i republičke kako bi se sačuvao ovaj kolektiv (ili bar njegov zdravi dio), koji svima nama treba.
 
SA-RS: U javnost su procurile neke informacije o eventualnoj privatizaciji Famosa od strane jedne BH i jedne njemačke firme. Imate li više saznanja o tome?
 
Svima nam je poznato da već duže vrijeme Vlada RS traži strateškog partnera za privatizaciju FAMOS-a. Nadam se da će na zadovoljstvo svih učesnika naći adekvatnog kupca kapitala ovog preduzeća, jer ne želim da sumnjam u njihove namjere mada svi dosadašnji pokušaji privatizacija širom RS daju osnovu za to. Čuo sam da se radi o dvije firme koje su spremne uložiti svoj kapital u FAMOS i da je jedna strana, a druga domaća. Ostaje da vidimo šta će se desiti.
 
SA-RS: Pretpostavljamo da Vam se često građani obraćaju za pomoć i da je riječ o različitim problemima. Koja su najčešća pitanja i apeli koje Vam postavljaju?
 
Svakodnevno sam u prilici da razgovaram sa svojim sugrađanima. Vrijeme u kojem živimo i situacija u koju smo dovedeni ne svojom voljom je zaista nezavidna. Pored ličnih problema koji se prije svega odnose na zaposlenje, najveći problem građana Istočnog Sarajeva je rešavanje problema bolnice Kasindo. To je najčešće pitanje i najveći prioritet u ovom dijelu RS.
 
SA-RS: Iz našeg grada u Narodnoj skupštini sada imamo četiri poslanika iz tri različite stranke. Kakva je saradnja između Vas i možete li usaglasiti stavove o nekim bitnim pitanjima vezanim za našu regiju?
 
Naša regija je pored nas četvoro iz Istočnog Sarajeva dala dva poslanika iz Rogatice koji takođe dijele istu sudbinu kao i mi. Svi smo u svoji predizbornim obećanjima rekli da ćemo raditi u interesu naših sugrađana. U svoje ime mogu da kažem da ću podržati svaki projekat koji je dobar za naš grad, a smatram da saradnja neće izostati ni kod ostalih kolega.
 
Posljednja izmjena Utorak, 31 Mart 2015 13:18
Napomena i uslovi komentarisanja
Napomena: Komentari čitalaca ne predstavljaju stav redakcije portala Sarajevo-RS.com. Za sadržaj i tačnost komentara čitalaca ne odgovaramo. Sadržaj se periodično pregledava i neprikladni komentari se uklanjaju. Sarajevo-RS.com zadržava pravo brisanja komentara, kao i blokiranja korisničkog imena bez najave i bez objašnjenja.
Uslovi komentarisanja: Strogo je zabranjen govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke. Administrator će izbrisati sve komentare koji na bilo koji način vrijeđaju druge ili svojim sadržajem nisu na adekvatnom mjestu.
Prijavite se napišite svoj komentar...
Prijavi se putem
ili ostavi komentar kao gost
Učitavanje komentara... Komentar će biti osvježen nakon 00:00.

Budite prvi i dodajte komentar.

nazad na vrh

Moj stav

Prev Next