Firme Miškovića, Karića, Bogićevića duguju milijarde za poreze

Napišite komentar

miroslav miskovic sudNa spisku najvećih poreskih dužnika za 2017. godinu koji su državi ostali dužni milijarde dinara nalaze se firme poznatih biznismena, Miroslava Miškovića, Miroslava Bogićevića, Bogoljuba Karića i Dragana Đurića.

Na spisku Poreske uprave nalazi se ukupno 389 aktivnih kompanija koje duguju porez, kao i 1.647 preduzetnika. Takođe, porez duguje i 977 preduzeća u stečaju, zatim 601 kompanija kojoj je oduzet PIB, 1.228 dužnika koji su obrisani iz registra i 50 firmi koje su u planu reorganizacije.

Kako saznaje "Blic", među 389 aktivnih kompanija koje nisu izmirile porez, na visokom trećem mjestu, sa dugom od 1,01 milijarde dinara, nalazi se firma Miroslava Miškovića “Mera invest” koju vodi njegov sin Marko Mišković.

Na vrhu ove liste nalazi se novinsko izdavačko preduzeće “Borba” koja državi duguje 2,1 milijardu dinara.

Takođe, od kompanija koje i dalje posluju porez nisu izmirili ni “Navip” iz Zemuna koji duguje oko 476 miliona dinara, građevinsko preduzeće “Komgrap” sa dugom od oko 469 miliona, zatim AMSS sa dugom koji prelazi pola milijarde dinara, kao i “Beograd film” kome je pripisano 176 miliona dinara poreskog duga.

Porez državi u prošloj godini ostala su dužna i brojna sportska društva. Tako FK Borac duguje 166 miliona dinara, FK OFK Beograd 123 miliona dinara, FK Obilić nije izmirio 102 miliona dinara poreskog duga, dok košarkaški klub Partizan duguje oko 95 miliona dinara.

Samo deset najvećih poreskih dužnika sa spiska kompanija koje su aktivne u prošloj godini državi je ostalo dužno na ime poreza 8,7 milijardi dinara, piše beogradski list.

Na drugom spisku Poreske uprave nalaze se firme u stečaju, a one pojedinačno imaju mnogo veća poreska dugovanja, mjerena milijardama dinara.

Ove godine je, pored domaćih banaka koje su više od decenije u stečaju, na ovom spisku i koncern “Farmakom” u vlasništvu biznismena Miroslava Bogićevića.

Samo jedna od firmi iz ovog koncerna duguje za porez čak 1,9 milijardi dinara, dok još četiri firme koje posluju u okviru “Farmakoma” nisu platile još skoro dve milijarde dinara poreza.

Takođe, na spisku stečajaca dužnika je i “Zekstra grupa” Dragana Đurića koja državi duguje oko 470 miliona dinara na ime poreza. A tu su i nekadašnje firme Bogoljuba Karića. Jedna je Astra banka koja je ostala dužna čak 21 milijardu dinara, a druga je firma “Astra simit”, koja je na kraju 2017. dugovala još 2,28 milijardi dinara na ime poreza.

Daleko najveći dužnik na spisku firmi u stečaju je Beobanka. Poreska uprava od nje potražuje čak 32,3 milijarde dinara na ime poreskog duga. Slijedi je Investbanka sa 24,2 milijarde duga, zatim Karićeva Astra banka i Beogradska banka sa 17,5 miljardi dinara dugovanja.

Na istom spisku je i firma “Agroživ” koja duguje oko 737 miliona dinara za porez, “Prvi maj” iz Pirota sa oko 410 miliona duga i mnoge druge.

Dugove za porez koji se mjere milijardama dinara imaju i kompanije koje se nalaze u planu reorganizacije. Među njima su FAP Priboj sa dugom od 3,8 milijardi dinara, “Trajal” iz Kruševca koji za porez duguje 2,99 milijardi, Industrija kablova Jagodina koja je zabilježila oko 1,6 milijardi poreskog duga i mnoge druge firme od kojih Poreska uprava potražuje milionske iznose.

Kompanija kojoj je već oduzet PIB, a koja ima najveći dug za porez je firma “Lanem derm” iz Ade koja državi nije platila 2,3 milijarde dinara poreza.

Na spisku onih koji su izbrisani iz registra, a duguju za porez, nalazi se ukupno 1.228 preduzeća. Prvi na toj listi je “Centrokop” iz Beograda koji za porez duguje čak 5,3 milijarde dinara.

Poreska uprava je posljednji spisak poreskih dužnika objavila prije godinu i po dana, odnosno u junu 2016. godine. Oni, navodno, nisu mogli da objavljuju imena dužnika u prošloj godini zbog implementacije novih softverskih rješenja za poresko računovodstvo.

 

  • Izvor: EuroBlic
Napomena i uslovi komentarisanja
Napomena: Komentari čitalaca ne predstavljaju stav redakcije portala Sarajevo-RS.com. Za sadržaj i tačnost komentara čitalaca ne odgovaramo. Sadržaj se periodično pregledava i neprikladni komentari se uklanjaju. Sarajevo-RS.com zadržava pravo brisanja komentara, kao i blokiranja korisničkog imena bez najave i bez objašnjenja.
Uslovi komentarisanja: Strogo je zabranjen govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke. Administrator će izbrisati sve komentare koji na bilo koji način vrijeđaju druge ili svojim sadržajem nisu na adekvatnom mjestu.
Prijavite se napišite svoj komentar...
Prijavi se putem
ili ostavi komentar kao gost
Učitavanje komentara... Komentar će biti osvježen nakon 00:00.

Budite prvi i dodajte komentar.

nazad na vrh

Region

Prev Next