EU uvodi 5G mobilnu mrežu, dok BiH nema ni 4G

Napišite komentar

5g mrezaDok BiH planira da ove godine uvede 4G mrežu, i konačno siđe sa crne liste evropskih zemalja koje još nisu uvele mobilnu mrežu četvrte generacije Evropska unija planira da ode i korak dalje.

Od 2020. Evropljani počinju sa uvođenjem novog sistema – 5G, BiH je od tih planova još godinama daleko.

"Prvo moramo da uvedemo 4G, da se to sve komercijalizuje, pa tek onda da razmišljamo o nekom novom skoku”, rekla je Milanka Sudžum, šef Odsjeka za komunikacije u Ministarstvu komunikacija i transporta BiH.

Region je već sasvim “premrežen” 4G sistemom, a za 5G se dugoročno planira. Telekom operateri u BiH tvrde da su za 4G odavno spremni – ali bez dozvola, oprema stoji neiskorištena. Jovan Galić sa Elektrotehničkog fakulteta u Banjaluci kaže da će za “mrežu budućnosti” biti potrebna veća ulaganja.

"Telekomunikacioni operatori moraju da ulože više novca u infrastrukturu, zato što na višim frekvencijama je manji domet, a veća brzina prenosa. Prije svega očekuje se veća brzina prenosa podataka, najmanje 10 puta veća u odnosu na ove postojeće. Očekuje se da svaki korisnik na skoro svakom mjestu ima pristup internetu”, kazao je Jovan Galić, viši asistent na Katedri za telekomunikacije Elektrotehničkog fakulteta u Banjaluci.

Sa 5G sistemom koračamo prema “Internetu stvari”, konceptu koji umrežava sve od kućnih uređaja, preko vozila pa do “pametnih” zgrada. U Privrednoj komori očekuju da sa dolaskom nove mreže, “pametna” tehnologija postane sveprisutna.

"Ono što je velika razlika između 4G i 5G mreže, i što razvijena privreda očekuje, jesu razni mogući servisi koji će čak jednim dijelom biti i inovativna rješenja. Ono što sad imamo su pametni gradovi, pametna industrija, koja je podržana kroz te određene tehnologije”, rekao je Slobodan Dragićević, sekretar Udruženja za informaciono-komunikacione tehnologije u Privrednoj komori RS.

Ministri telekomunikacija zemalja članica EU su prošlog jula potpisali 5G deklaraciju. U njoj su se dogovorili da ove godine krenu sa izgradnjom infrastrukture, da 2020. 5G mrežom pokriju po jedan grad svake članice, dok je cilj za 2025. – internet nove generacije bude u svim većim evropskim gradovima.

 

  • Izvor: atvbl.com
Napomena i uslovi komentarisanja
Napomena: Komentari čitalaca ne predstavljaju stav redakcije portala Sarajevo-RS.com. Za sadržaj i tačnost komentara čitalaca ne odgovaramo. Sadržaj se periodično pregledava i neprikladni komentari se uklanjaju. Sarajevo-RS.com zadržava pravo brisanja komentara, kao i blokiranja korisničkog imena bez najave i bez objašnjenja.
Uslovi komentarisanja: Strogo je zabranjen govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke. Administrator će izbrisati sve komentare koji na bilo koji način vrijeđaju druge ili svojim sadržajem nisu na adekvatnom mjestu.
Prijavite se napišite svoj komentar...
Prijavi se putem
ili ostavi komentar kao gost
Učitavanje komentara... Komentar će biti osvježen nakon 00:00.

Budite prvi i dodajte komentar.

nazad na vrh

Magazin

Prev Next