Menu
A+ A A-

Roditelji neodgovorni po pitanju vakcinacije djece

vakcinacija djeceSvijest građana Republike Srpske o imunizaciji nije na zavidnom nivou. Istakli su to učesnici kampanje “Vakcine djeluju” koja se sprovodi povodom Evropske/svjetske nedjelje imunizacije.

Kao osnovni problem, naveli su neodovljnu informisanost i neodgovornost roditelja po pitanju vakcinacije, ali i nedovoljna angažovanost pojedinih zdravstvenih radnika kada je edukacija o imunizaciji u pitanju.

''Samo da se podsjetimo da smo mi imali školske primjere, tri velike epidemije, 2009. godine epidemiju rubeole, 2010. 2011 i 2012. godine veliku epidemiju parotita, a zatim je uslijedila epidemija morbila sa oko 4 500 oboljelih. To je primjer gdje su obolijevala djeca koja nisu vakcinisana'', rekla je za SrpskaCafe  Janja Bojanić, specijalista epidemiolog Instituta za javno zdravstvo Republike Srpske.

''Vi svi znate da se mi, kao i mnoge zemlje u Evropi suočavamo sa zabrinjavajućim trendovima obuhvata imunizacije i ovaj ukupni obuhvat u RS u 2016. godini prema podacima Instituta između 80 i 90 procenata što nije dovoljno'', dodala je Amela Lolić, pomoćnik ministra u Resoru za javno zdravstvo, evropske integracije i međunarodnu saradnju.

Zbog bolesti koje su mogle biti spriječene vakcinama u svijetu godišnje umre 1,5 miliona djece. A, samo u Evropi od januara do danas prijavljeno je 500 slučajeva morbila ospica. Podaci su to koji govore da je neophodno obezbijediti veću pokrivenost imunizacijom, smatraju stručnjaci.

''Upravo iz tog razloga obilježavamo Evropsku sedmicu imunizacije sa ekspertima i vlastima iz RS, a cilj nam je samo jedan da pokušamo da uložimo sve moguće napore i obezbijedimo pokrivenost od 95 odsto vakcinom, odnosno imunizacijom 5:44'', naglasio je Viktor Olsavski, šef kancelarije SZO u BiH.

Učesnici kampanje “Vakcine djeluju” istakli su da vakcinacija čuva zdravlje u svakoj životnoj dobi. Kao osnovni cilj obilježavanja nedjelje imunizacije naveli su nastojanja da se poveća svijest o značaju imunizacije, kako među roditeljima tako i među zdravstvenim radnicima.

 

 

 

back to top

Turizam

Radio Sa-RS