Menu
A+ A A-

Punih 65 godina sloge i ljubavi

peko i bora sikimicPeko i Bora Sikimić iz Ljubinja već 65 godina dijele, kako kažu, i dobro i zlo, a pamte samo ono lijepo. Rado su ispričali kako su se upoznali i kako su tolike godine očuvali skladan brak i ljubav.

''Samo jednom mi je rekla „hoću“, i to kada sam je pitao hoće li poći za mene. Poslije toga uvijek je bilo ''neću'' – kroz smijeh se Peko prisjeća prvih rečenica koje su razmijenili.

Vidjeli su se na jednom sijelu i odmah su jedno drugom zapali za oko. Ali, nisu se odmah „uzeli“, već su se prvo ''gledali''.

''Imala je ona momaka i prije, ali kada je vidjela mene s brkovima, odmah je druge zaboravila'', govori Peko. Baka Bora navodi da su na selima prije sve porodice bile brojne i nevjestama nije bilo nimalo lako.

''Danas je to drugačije. Žive sami muž i žena, i tako je možda i najbolje. Ali, opet, prije su svi živjeli zajedno, a brakovi su duže trajali. Danas se odvoje pa sve propadne'', govori ona.

Peko u maju puni 90, a Bora je u januaru napunila 86 godina. Kažu da ih rad, odnosno stalna fizička aktivnost, održava vitalnim i u poznim godinama.

''Treba samo hodati. Ja i sada, gdje god da idem, idem pješice. Svaki dan po četiri kilometra pješačim, i to u opancima'', kaže Peko.

Dok su živjeli na selu, Sikimići su se najviše bavili stokom, a sada u gradu imaju baštu, pa se njome, kako kažu, pomalo zabavljaju.

 

 

 

Izvor: avaz.ba

back to top

Život i stil

Radio Sa-RS