Menu
A+ A A-

Japanska hrana štiti krvne sudove

japanska hranaOvaj meni dobar je za skidanje kilograma i održavanje zdravlja. Trebalo bi jesti da bude što više ribe i dosta voća i povrća. Japanski način ishrane jedan je od nutritivno najkvalitetnijih, pa ga, uz mediteranski jelovnik, stručnjaci sve češće preporučuju.

Ovaj režim ishrane je izuzetno uravnotežen i hranljiv, a njegova glavna prednost su male porcije raznovrsnih namirnica uz koje ćete vrlo brzo skinuti višak kilograma.

Riba je jedna od glavnih namirnica na stolu. Velike količine zdravih omega-3 masnih kiselina, koje ona sadrži, štite krvne sudove i smanjuju rizik od pojave arteroskleroze. Japanci je jedu i do osam puta nedjeljno, ipak, na vašoj trpezi dovoljno je da se nađe bar triput.

Pored ribe, važno je da jedete što više voća i povrća, jer sadrže mnogobrojne fitohemikalije i antioksidanse. Preporučuje se da tokom jednog obroka jedete nekoliko različitih vrsta povrća, ali da svako od njih bude servirano u maloj činiji i u istoj gramaži.

Ovaj način praktikuju Japanci jer se nikad ne pojede više od onoga što bi trebalo. Kao glavni prilog uz svaki obrok trebalo bi da jedete pirinač, najbolje integralni, a osim za ručak i večeru, možete da ga jedete i za doručak, uz neko voće ili povrće.

Osim pirinča, pripremite ukusna jela od soje, a kao prilog u uz jelo koristite i soja sos, samo pazite da ne pretjerate jer on sadrži dosta soli. Ne zaboravite da uzimate mlijeko i mliječne proizvode, ali birajte one koji imaju manji procenat masnoće.


PRIMJER JELOVNIKA:

Doručak: šolja zelenog čaja, supa od povrća, 100 g integralnog pirinča

Užina: voće po želji

Ručak: supa od povrća, 150 g ribe, salata od povrća po izboru, 100 g integralnog pirinča, šolja zelenog čaja

Večera: 150 g dinstanih pilećih prsa, 100 g integralnog pirinča, salata od spanaća

 

 

 

Izvor: novosti.rs 

Foto: ilustracija

back to top

Život i stil

Radio Sa-RS