Menu
A+ A A-

Twitter plaća hakeru da pronalazi bagove

twitterPostoji legalan način da se hakuju veb sajtovi kompanija, čak i da se za to uzme novac, piše Bi-Bi-Si (BBC), navodeći primer Džejka Dejvisa, koji sada radi kao stručnjak za sajber bezbjednost.

Dejvis je onlajn poznat pod nadimkom Topijari (Topiary), a 2011. godine je uhapšen za ilegalno hakovanje, nakon čega je prešao na stranu zakona i dobijao je novac od kompanije Tviter za razotrkivanje propusta u njihovoj bezbjednosti, piše BBC. Pojam koji se koristi za takvu vrstu hakovanja je "etičko hakovanje", što u suštini znači da hakera plaća kompanija kako bi hakovao njihov sajt i pronašao bezbjednosne propuste i bagove (greške u programerskom kodu).

"Twitter me je platio za otkrivanje bagova", kaže Dejvis za BBC.

On kaže da bi se hakeri time bavili u svakom slučaju, stoga, novac mu je bonus.

Dejvis takođe navodi da se na taj način hakeri odvraćaju od ilegalnih postupaka, jer kroz etičko hakovanje mogu da rade sve što žele, a dobiju i malo novca.

"Facebook je pogotovo dobar, jer plaćaju minimum od 500 funti (oko 600 evra) za otkrivanje bagova u njihovom kodu", kaže Dejvis.

On je nakon hapšenja postao "bijeli šešir", što je termin za legalnog hakera i radio je za grupe kao što su LulZec i Anonimni (Anonymous).

Last modified onSunday, 23 April 2017 12:40
back to top

Radio Sa-RS