Menu
A+ A A-

Big Ben neće raditi četiri godine

big ben london2Britanski simbol Big Ben prestaće s radom naredne četiri godine zbog radova na obnovi slavnog tornja sa satom iz 19. vijeka, u blizini zgrade britanskog parlamenta.

„Prekid rada Big Bena značajna je faza u ovom ključnom projektu konzerviranja“, navodi Stiv Džags, čija je zvanična titula „čuvar velikog sata“ u izjavi parlamentu u ponedjeljak. 

To će biti najduži period da Big Ben, čije je ime blisko brojnim ljudima širom svijeta zbog njegovog korištenja u radijskim i televizijskim emisijama „BBC“-a, prestane s radom u svojoj 157-godišnjoj istoriji.

Veliko zvono, popularno nazvano Big Ben, teško je 13,7 tona i kuca svaki sat s notom E. Četiri manja zvona takođe otkucavaju svakih 15 minuta.

Posljednja zvonjava zvona biće u 21. avgusta u 12 sati, navodi se u saopštenju.

Sat će još tiho pokazivati tačno vrijeme do 2021. godine, a zvona će nastaviti da zvone svakom značajnom prilikom, kao što je Nova godina. 

Elizabetin toranj, koji je visok 96 metara, najfotografisaniji je objekat u Britaniji.

Kompletan toranj u širokoj javnosti se naziva Big Ben, iako se isto ime odnosi samo na zvono.

Procjenjuje se da će radovi na očuvanju Big Bena koštati 29 miliona funti.

Zbog činjenice da će satni mehanizam biti privremeno van funkcije, moderni elektromotor pomjeraće kazaljke sata do njegove potpune obnove.

Parlament je takođe saopštio da će neke od četiri strane sata biti prekrivene dok se obavljaju radovi.

„Ipak, kako bi se osiguralo da javnost bude u prilici da podešava svoje satove po ovom najbitnijem mjeraču vremena, jedna strana sata ostaće vidljiva tokom radova“, saopštio je parlament, prenosi AFP.

back to top

Zanimljivost

Radio Sa-RS