Menu
A+ A A-

Veoma toplo sa temperaturom do 38°C

suncano jahorina trava sarsTokom dana u Republici Srpskoj preovladavaće pretežno sunčano i veoma vruće sa dnevnom temperaturom vazduha do 38°C, a ponegdje i do 40°C. Poslije tropske noći u pojedinim mjestima na sjeveru i jugu, gdje se temperatura vazduha neće spuštati ispod 20°C jutro će biti toplo.

Iz Republičkog hidrometeorološkog zavoda saopšteno je da je na području od Prijedora do Bijeljina proglašen crveni meteoalarm zbog najavljene ekstremno visoke dnevne temperature koja će prelaziti 38°C.

Narandžasto upozorenje izdato je za regije Banjaluka, Bihać, Sarajevo, Tuzla, Višegrad, Trebinje i Mostar zbog ekstremno visoke temperature vazduha, saopšteno je za naš portal iz HMZ RS.

Pad temperature tek u četvrtak

Tokom ove sedmice živa u termometru će u pojedinim gradovima i mjestima skočiti i do +40 stepeni. Proglašeni narandžasti meteoalarm za BiH zbog visokih temperatura vazduha ostaje na snazi sve do petka.

Osobama sa srčanim i respiratornim oboljenjima se savjetuje najviši stepen opreznosti. Usljed visokih temperatura opšta slika je nepovoljna, a tegobe kod hroničnih bolesnika će biti izraženije.

Preporučljivo je umanjiti aktivnosti, smanjiti boravak na otvorenom i izbjegavati duže izlaganje suncu, pogotovo u poslijepodnevnim satima, a učesnicima u saobraćaju sugeriše se opreznija vožnja, saopšteno je iz Federalnog hidrometeorološkog zavoda.

U četvrtak toplotni talas počeće gubiti na snazi, a od subote nas očekuje znatno svježije vrijeme. Biće promjenljivije, više sunca na sjeveru, u centralnom pojasu sa više oblaka, te mjestimičnom kišom i pljuskovima.

 

Temperatura vazduha izmjerena jutros u 10:00 časova u Istočnom Sarajevu iznosila je 29°C,  na Palama 24°C, dok je na Sokocu izmjereno 20°C.

back to top

Turizam

Radio Sa-RS