Menu
A+ A A-

Svjetski dan nepušača - osvjestite se, donesite odluku

prestanak pusenja1Svjetska zdravstvena organizacija donijela je 1971. godine odluku sa kojom se kreće u borbu i edukaciju stanovništva protiv pušenja. Tada je pušenje duvana definisano kao bolest zavisnosti.

Prva svjetska konferencija održana je nešto ranije, 1967. godine. U dnevniku Kristofera Kolumba 1492. godine nađeni su zapisi o Indijancima koji motaju list duvana i pale ga sa jedne strane, a s druge strane uvlače dim u pluća, a potom ga izdišu.

Prvi su se u Evropi u pušenju duvana okušali mornari došavši iz krajeva gdje su ih tome naučili Indijanci, a Španci 1595. godine počinju prvi biljku duvana uzgajati u svojim kolonijama, te duvan prozivaju imenom "Tobacco" i počinju njime trgovati.

Dokazano je da duvan i njegovo aktivno ili pasivno udisanje u pluća čini drugi glavni uzrok umiranja u svijetu. Smatra se da će pola od onih koji su danas redovini pušači, vjerovatno, zbog njega i umrijeti od posljedičnih bolesti koje udisanje duvana uzrokuje.

Smatra se da će hiljade ljudi, koji nikada nisu pušili, umrijeti od bolesti uzrokovanih udisanjem dima iz okoline zbog takozvanog "pasivnog pušenja".

Pedesetak sastojaka duvanskog dima dokazano imaju kancerogeno svojstva, a izdvajamo samo neke tvari iz katrana: policiklički aromatski ugljikovodici, uretan, polonij, naftilamin, vinilklorid, itd.

Današnjim danom obilježavamo dan kada bi trebali osvijestiti svoje tijelo i duh i odlučiti zaštiti sebe, svoje zdravlje i zdravlje ostalih. Naročito je bitno biti uzor i dobar primjer mladima u osvještavanju posebno loše navike koja može odvesti u preranu smrt.

Osvijestite odluku još danas.

 

back to top

Život i stil

Radio Sa-RS