Menu
A+ A A-

Vlast u Srpskoj ne zna šta će sa ruskim novcem

pavic dodik djokic sastanakOko 60 miliona maraka koje je Republika Srpska dobila po onovu klirinškog duga Rusije i dalje su na računu Vlade.

Dok je novac iščekivan iz Moskve svjedočili smo svakodnevnom verbalnom ratu  lasti u Republici Srpskoj i srpskih predstavnika u institucijama BiH oko toga ko je zaslužan za dobru volju Rusije, ali i oko načina trošenja novca. Međutim, kada je novac legao na račun – tišina.

Predsjednici stranaka vladajuće koalicije u Republici Srpskoj Milorad Dodik, Marko Pavić i Petar Đokić nakon posljednja dva sastanka pred javnost su izašli sa istim zaključkom – novac će biti raspoređen isključivo na razvojne projekte koje oni dogovore. Međutim, nijedan od projekata još nije poznat.

„Ništa još nije potrošeno. Vjerovatno će projekte predlagati opštine, a Vlada birati najbolje. Vidjećemo“, rekao je za „EuroBlic“ potpredsjednik Socijalističke partije Živko Marjanac.

Poseban sastanak

Potpredsjednica DNS i takođe učesnica sastanaka Spomenka Stevanović ima gotovo identične informacije. Kaže da je samo dogovoreno da će biti finanisirani projekti, ali nije pomenut nijedan konkretan.

I Vladu Republike Srpske pitali smo o projektima i koji je rok za početak realizacije, ali, po običaju, odgovor nismo dobili.

Prema nekim spekulacijama, trošenje novca iz Rusije razvući će se do iduće godine, kako bi vlast imala više sredstava da pred izbore finansira infrastrukturne projekte. U vladajućim krugovima to demantuju.

„Malo je to novca da bi se čekalo. Za izbore imamo autoput Banjaluka – Doboj“, rekao nam je u polušali jedan od političara iz vlasti.

Opozicija sumnjičava

Predsjednica Vlade Republike Srpske Željka Cvijanović ranije je izjavila da bi dio novca trebalo da ide za isplatu podsticaja u poljoprivredi. Međutim, odugovlačenje je razlog da opozicija sumnja u te najave.

„Mislimo da će novac da bude iskorišten za krpljenje budžetskih rupa umjesto za razvoj, investicije i za stvarne potrebe građana“, smatra poslanik PDP Zoran Pologoš.

 

 

back to top

Radio Sa-RS