Menu
A+ A A-

Za trinaest godina dobili desetoro djece

desetoro djeceGajdobranka Milijana Janjić i Subotičanin Srđan Adamović upoznali su se na prvoj godini studija na Stomatološkom fakultetu u Beogradu i od tada se nisu razdvajali.

Na šestoj godini studija dobili su Dimitrija (13), koga su sa lakoćom odgajali, jer je bio miljenik kumova, studenata, profesora i asistenata. 

Svaki novi dolazak na svijet malih Adamovića pratili su beskrajna ljubav i sreća i to je najveća nagrada i kompenzacija za sva odricanja i uloženi trud, na koje se ovi roditelji nikada ne žale.

Samo dan poslije diplomiranja majke Milijane, rođen je Jovan (12). Djeca mladim roditeljima nisu bila smetnja, nego podsticaj da prilježno uče i na vrijeme završe studije.

Adamovići se rado sjećaju studentskih dana i prve roditeljske radosti. Srđan je kao odličan student bio pomoćnik asistenta sa platom i mogli su svojoj tada maloj porodici da priušte normalan ''studentski standard''.

Porodični niz se nastavio u Srđinoj Subotici, gdje su počeli sa stomatološkom praksom, a nastavio u Bačkoj Palanci, gdje danas žive u iznajmljenom stanu i imaju privatnu stomatološku ordinaciju.

U Subotici su dobili Lazara (11), Anu (10), Nedeljka (8), Nikolu (3) i Đurđiju (3), a Jovan (2), Sava (15 mjeseci) i Teodor (mjesec dana) su Palančani. Zanimljivo je da su svi rođeni u Novom Sadu, a porodila ih je rođena tetka, mamina sestra Biljana, babica u Betaniji.

Milijana i Srđan kažu da su željeli mnogo djece i da su srećni zbog toga što im se želja ostvarila. Njihov dom ispunjen je redom, radom, učenjem, razgovorima, igrom, a najviše ljubavlju. Naši domaćini kažu da se to vezuje uzročno-posljedično.

''Imamo pet odličnih đaka, kojima naročito dobro idu verbalni predmeti jer kad ih je u kući toliko, mora da bude dijaloga i priče, međusobne pažnje i dobrog uticaja starije djece na mlađe sestre i braću'', kaže dr Srđan.

Pričaju i o porodičnoj solidarnosti jer od starije djece ne izostaje pomoć roditeljima kad treba skoknuti u samoposlugu, pospremiti stan. A kada treba, Dimitrije i Jovan znaju pričanjem bajki da uspavaju mlađe sestre i braću.

''Ako hoćemo kao nacija da budemo poletniji u svemu, moramo biti mlađi, zbog toga moramo raznim mjerama podržati porodice, posebno one sa više djece'', poručili su Adamovići, koji smatraju da sada to nije slučaj i da su porodice sa više djece prepuštene same sebi.

 

 

 

Last modified onSunday, 09 April 2017 23:43
back to top

Vanja Jovanović

Radio Sa-RS