Menu
A+ A A-

Vučić: Građani da gledaju u budućnost

aleksandar vucic1Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas da ne postoji nijedna osoba koja nije znala kakav će biti ishod suđenja ratnom komandantu Vojske Republike Srpske Ratku Mladiću, koji je pred Haškim tribunalom osuđen na doživotni zatvor.

"Kao predsjednik, nemam pravo da tumačim nepravosnažne presude, ali znam koliko su u regionu sada emocije uzavrele. Srbije poštuje tuđe žrtve i od drugih očekuje isto, ali za poštovanje prema svojim žrtvama moraćemo sami da se izborimo", rekao je Vučić novinarima u Novom Sadu.

On je rekao da je Srbija uvijek poštovala sve žrtve drugih zemalja, iako on nije siguran da su oni uvijek poštovali srpske žrtve.

Vučić je građanima poručio da danas treba da gledaju u budućnost i gdje će im živjeti djeca, kao i da se trude da sačuvaju mir i stabilnost u regionu.

"Treba da gledamo koliko ćemo fabrika izgraditi i da se ne gušimo u suzama iz prošlosti već od radničkog znoja. Naše suze neće naći odgovor u međunarodnoj zajednici", rekao je on.

Na pitanje kako pred Haškim tribunalom nisu mogli da budu osuđeni Ramuš Haradinaj, Naser Orić ili Ante Gotovina, Vučić je rekao da to ide na sramotu onih koju su tu pravdu delili.

"Ne znači da mi treba da pravdamo zločine koje su činili neki sa srpskim imenima. Ali mi smo u stanju da svoju odgovornost prihvatimo, za razliku od drugih", rekao je Vučić.

Mladić je danas pred Haškim tribunalom osuđen na doživotnu kaznu zatvora za ratne zločine u BiH. U Hagu je proglašen krivim po svim tačkama optužnice izuzev prve koja se odnosi na genocid u šest opština u BiH.

 

back to top

Vanja Jovanović

Radio Sa-RS