Menu
A+ A A-

Uskoro u Srbiji: Dozvoljeno preticanje preko pune linije

preticanje preko pune linijeNacrt budućeg Zakona o bezbjednosti saobraćaja, detaljno pripreman više od dvije godine, donosi mnoge novine, među kojima je i dozvola preticanja preko pune linije.

„Velike su izmene kod odredbe o obilaženju preko pune linije“, kaže za „Novosti“ Damir Okanović, direktor Komiteta za bezbednost saobraćaja Srbije.

„Sada će to biti moguće ako se radi o sporim vozilima, na primer traktorima, ali samo ako se ne ugrožava bezbednost svih učesnika. Neke kazne se povećavaju, a neke i smanjuju“, kaže Okanović.

Jedna od odredaba koja će najviše pogoditi nesavjesne koji vole da druguju sa čašicom i tako sjednu za volan se odnosi na maksimalnu dozvoljenu količinu alkohola u krvi.

Umjesto dosadašnjih 0,3 promila, ta granica se smanjuje na 0,2. S tim što profesionalni vozači, motociklisti i vozači sa probnim tablicama ne smiju da imaju ni trunku alkohola!

Ko bude imao do 0,5 promila alkohola u krvi platiće kaznu od 10.000 dinara. Do 0,8 prijeti kazna do 20.000.

Ko poslije donošenja novog zakona o bezbjednosti saobraćaja Srbije bude imao više od dva promila alkohola u krvi, ostaće bez automobila, a „zaradiće“ i od 30 do 60 dana zatvora, jer će njegovo „upravljanje vozilom“ biti tretirano kao nasilnička vožnja.

Novi Zakon o bezbjednosti saobraćaja Srbije, koji će se, kako je najavio ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović, veoma brzo naći pred Vladom, a zatim i pred poslanicima u Skupštini Srbije, oštrije će se obračunati sa onima koji prave i najteže prekršaje na našim drumovima.

„Cilj je da se broj poginulih i unesrećenih dodatno smanji“, kaže Okanović.

„Devedesetih godina imali smo u prosjeku oko 1.500 poginulih godišnje, početkom ovog vijeka oko 1.000, a sada, posljednje tri godine, oko 600. Želja je da ta crna cifra bude ispod 500. Povećavaju se i kazne za korišćenje mobilnih telefona u toku vožnje i nevezivanje pojaseva (na svim sedištima) sa pet na 10.000 dinara“, ističe Okanović.

Ono oko čega nije bilo nedoumica kod predlagača novog ZOBS je i zaštita djece u saobraćaju pa će se znatno pooštriti odredbe o načinu prevoza djece.

Kazne i u ovom slučaju idu i do 120.000 dinara.

Manje:

„Za neke prekršaje predviđeno je smanjenje novčane kazne. Tako će se za vožnju u naseljenom mestu brže od 21 do 30 kilometara na čas od dozvoljene, kazna smanjiti na 10.000 dinara“, navodi Okanović.

Smanjiće se i kazna za neblagovremeno produžavanje vozačke dozvole.

Po džepu maksimalno 1.200 dinara:

Predviđeno je više slučajeva kršenja odredaba novog zakona za koji je zaprijećena maksimalna novčana kazna od 100.000 do 120.000 dinara.

To su:

- Vožnja pod uticajem alkohola od 1,2 do 2,0 promila

- Vožnja bez položenog ijednog vozačkog ispita

- Vožnja pod zabranom

- Prekoračenje od 80 do 100 kilometara na sat van naselja, od 70 do 90 kilometara na čas u naselju i od 50 kilometara na čas u zoni usporenog saobraćaja

„Papreno“ će biti kažnjena i vožnja noću na neosvijetljenom dijelu puta bez uključenog prednjeg svjetla, prolazak na crveno ako se na pješačkom nalaze pješaci, preticanje odnosno obilaženje vozila koje se zaustavilo radi propuštanja pješaka na pješačkom prelazu.

Maksimalna kazna propisuje se i za preticanje kolone pod pratnjom, nepropuštanje vozila pod pratnjom, prelazak preko željezničke pruge kada je to zabranjeno.

 

 

back to top

Region

Radio Sa-RS