Menu
A+ A A-

Skupljeno 93.000 potpisa za doživotnu kaznu zatvora

potpisi za dozivotnu kaznuProtekle sedmice, širom Srbije prikupljani su potpisi za izmjenu Krivičnog zakonika, to jest uvođenje kazne doživotnog zatvora za silovatelje i ubice djece. U Fondaciji "Tijana Jurić" kažu za RTS da su do sada prikupili 93.000 potpisa, a očekuju da taj broj bude veći – kada stignu potpisi iz svih 40 gradova u kojima su građani mogli da podrže ovu inicijativu.

Da bi prijedlog izmjene zakona ušao u parlament potrebno je najmanje 30.000 potpisa.

Igor Jurić, osnivač Fondacije "Tijana Jurić" i otac ubijene Tijane, kaže da formulari sa potpisima podrške doživotnoj kazni zatvora još pristižu.

"Do sada smo dobili 93.000 potpisa, to je okviran broj. Narednih dana će još pristizati potpisi i očekujemo da taj broj bude mnogo veći", rekao je za RTS Igor Jurić.

Ističe da je izuzetno zadovoljan akcijom prikupljanja potpisa za izmjenu Krivičnog zakonika.

"Ovo je za nas velika pobjeda. Zahvaljujem se građanima od Subotice do Vranja koji su bili dio naše priče i siguran sam da ovo neće biti zadnja priča", rekao je Jurić.

Kada se prikupe svi potpisi, pokretači ove inicijative odneće ih u parlament.

"Očekujemo podršku parlamenta, podršku svih stranaka. Ovo nije politička priča, ovo je priča nas roditelja i nadamo se da ćemo imati razumijevanje naše vlade", rekao je Jurić.

U inicijativi se zahtjeva da se doživotna kazna zatvora uvede za najteže oblike teških krivičnih djela kakva su – ubistvo djeteta, maloljetnika ili trudne žene. Takođe, traži se da Narodna skupština usvoji i prijedlog da takvi osuđenici nemaju pravo uslovnog otpusta.

Akcija Fondacije "Tijana Jurić" motivisala je značajan broj volontera u svakom gradu, kao i roditelje koji su na tragičan način izgubili djecu.

"Na ovaj način građani su iznijeli jedinstven stav i rekli da trenutna maksimalna kazna od 30 do 40 godina za najteže oblike teških ubistava djece, nije dovoljna", saopšteno je iz Fondacije.

Kako je navedeno, potpisi bi bili još brojniji da loše vremenske prilike u prethodnih sedam dana nisu spriječile veliki broj građana da izađu na štandove.

"Zahvalan sam svakom volonteru koji je bio dio naše inicijative. Pokazali su jednu veliku odlučnost i požrtvovanost koju mi znamo da cijenimo i poštujemo. S druge strane, roditelji nastradale djece koji su takođe volontirali, pokazali su svoju nevjerovatnu snagu time što poslije svega što im se desilo, žele da se bore za drugu djecu u ovoj državi. To je ta odgovornost o kojoj neprestano govorimo", poručio je Jurić.

 

 

back to top

Književnost

Radio Sa-RS