Menu
A+ A A-

Odbio da primi pravnika koji je diplomirao desetkom

indexZa većinu poslodavaca odličan uspjeh tokom studiranja bio bi najbolja preporuka za posao svakom kandidatu. U slučaju advokata Uroša Nedeljkovića, to međutim ne važi.

Njemu je u kancelariju stigla prijava za rad o kojoj većina poslodavaca sanja, ali je on odbio da je uopšte i uzme u razmatranje. Osim što, kako kaže, trenutno ne zapošljava nikog, smeta mu što se radi o kandidatu koji je tokom studiranja dobijao sve same desetke, a fakultet je završio za svega četiri godine i tri meseca, dakle u roku.

Ovjde nije važno samo knjiško znanje

"Za ovaj posao nije bitno samo knjiško znanje, već i životno iskustvo i talenat. A šta je on proživio i radio dok je studirao? To je moj stav. Drugi možda drugačije razmišljaju" navodi on.

Kako kaže, ima poznanika koji su tokom školovanja imali sjajne ocjene, ali nisu postigli naročiti profesionalni uspjeh.

"U mojoj kancelariji su gotovo svi studirali šest, sedam godina, ni ne znam kakve su ocjene dobijali na fakultetu, a svi su odlični advokati. Ne bi mi bio problem ni da zaposlim nekog ko je studirao 10 godina. Veoma je bitna radna atmosfera u kancelariji. Svaki posao može da se nauči, ali karakter osobe često može biti smetnja ili prednost u radnom okruženju "priča advokat Nedeljković.

A šta misle njegove kolege? Da li bi i one u startu odbacile prijavu za posao savršenog studenta?

Jedan od najpoznatijih advokata u Srbiji Branislav Tapušković navodi za “Blic” da ocjene tokom studiranja za posao advokata nisu toliko važne, ali dodaje da je apsurdno odbaciti nečiji CV samo zato što se radi o nekome koje imao prosjek na fakuletu 10.

” Ocjene pokazuju djelimično nečiji kvalitet. To je nekakva prednost. Na mjestu kolege, pozvao bi takvog studenta na razgovor i procijenio bi da li je za ovaj posao ili ne. Međutim, studiranje na Pravnom fakultetu je čisto bubačenje i tu nema nikakve prakse, pa ocjene ne znače da će neko zahvaljujući dobrom prosjeku biti odličan student. Važniji je talenat i snalaženje u konkretnim i nepoznatim situacijama – objašnjava Tapušković i dodaje da je zapošljavao svršene studente, ali samo sa preporukom.

back to top

Književnost

Radio Sa-RS