Menu
A+ A A-

Mitropolit Amfilohije: Ništa lično protiv Vučića, nisam mu služio opelo

mitropolit amfilohije afpNikoga ne napadamo ni ja, ni crkva, već izražavamo zabrinutost za sudbinu najvažnijeg i najsvetijeg dijela srpske države, a Aleksandru Vučiću nikada nisam služio opelo, izjavio je mitropolit crnogorsko-primorski Amfilohije.

Komentarišući kritike srpskih zvaničnika, mitropolit Amfilohije je za portal "in4s" podvukao da je za Srpsku pravoslavnu crkvu neprihvatljiv bilo kakav "dogovor" koji bi ugrozio teritorijalni integritet i suverenitet Srbije.

"Tako nešto neće prihvatiti niko razuman u srpskom narodu, a siguran sam ni u albanskom, jer se ničija budućnost ne može graditi na otimačini i zločinu", ocijenio je mitropolit.

On je odbacio navode da je dva puta držao opelo Vučiću.

"Nikada Vučiću nijesam držao opelo. Uradio sam to ondašnjem premijeru Ivici Dačiću i ondašnjoj Skupštini Srbije. Međutim, ako Vučićevi saradnici to opelo prihvataju, onda ja tu ne mogu ništa", poručio je mitropolit Amfilohije.

On je naglasio da nema ništa lično protiv Aleksandra Vučića, te da je pitanje KiM pitanje sudbine naroda.

"Gospodin Vučić je predsjednik Srbije i velika je odgovornost na njegovim plećima. Ipak, tu odgovornost nema pravo da skida sa sebe, kakva je sada tendencija. Kosovo jeste pitanje svih nas, a da nije bilo jezika crkve, ne bi smo imali ni oslobođenje KiM 1912. godine, niti bismo očuvali Pećku patrijaršiju i Visoke Dečane", izjavio je mitropolit Amfilohije, uz opasku da je prihvatanjem Briselskog sporazuma krenulo i odricanje od Kosova i Metohije.

 

 

back to top

Radio Sa-RS