Menu
A+ A A-

Kitarović pjevala Thompsonovu pjesmu

kitarovic hrvHrvatska predsjednica Kolinda Grabar Kitarović izazvala je novi skandal, bar kada je riječ o političkoj javnosti u Bosni i Hercegovini. Brojna su negodovanja zbog snimka, na kojem hrvatska predsjednica pjeva Thompsonovu pjesmu "Herceg Bosno, srce ponosno".

Kolinda Grabar Kitarović odlučila je da zapjeva sa hrvatskim vojnicima. I to ne bi bilo ništa sporno da nije riječ o Thompsonovoj pjesmi u kojoj se veliča takozvana Herceg-Bosna.

"Pa istina. Ona ima dobar sluh, bar prema ovome što sam vidio. Ali očito da izabere krive pjesme. Potpuno nepotrebno", kazao je bivši hrvatski predsjednik Stjepan Mesić.

Ovo nije prvi put da Kitarović pominje Bosnu i Hercegovinu. Ovoga puta je odlučila da zapjeva spornu Thompsonovu pjesmu, ali je ranije davala izjave koje su uznemirile pojedine političare u BiH. Tako je govorila da su Hrvati u BiH ugroženi, te da BiH postaje prijetnja za svoje susjede, zbog navodnog povratka hiljada ekstremista za stranih ratišta.

"Puzajućim promjenama Dejtonskog sporazuma, posebice kroz odluke visokih predstavnika, i Ustavnog suda BiH, ugrožena je konstitivnost hrvatskog naroda. Bošnjaci su u dva navrata Hrvatima izabrali člana Predsjedništva BiH. U Mostaru se nisu održali izbori osam godina. BiH je izložena i novim izazovima, posebno međunarodnom terorizmu, te prijetećom migrantskom krizom", govorila je Kitarović.

Nakon takvih izjava, hrvatski mediji bili su prepuni navodnih tajnih izvještaja, među njima i NATO saveza, sa podacima o 260 ekstremista iz BiH, koji se nalaze na ratištima u Iraku i Siriji. Provjeravajući ove navode, u bh. Misiji pri NATO-u su nam rekli da takve izvještaje nikada nisu zaprimili. Hrvatski mediji su otišli i korak dalje, te su citirali također tajni izvještaj koji je pripremljen za američkog predsjednika, u kojem se pominje da je u BiH oko 500 radikalnih islamista. Ovakve podatke bh. zvaničnici su odlučno odbacili.

"Gospođa Kitarović je predimenzinirala problem radikalizma u BiH. Šta joj je to trebala, ja ne znam. Mi smo je upozorili da to ne radi, dali joj precizne brojke, ali je ona i dalje nastavila s tim", otkrio je Bakir Izetbegović.

Kitarović više puta je ponovila da će se tokom svojim susreta sa međunarodnim zvaničnicima zalagati za jednakopravnost svih građana u Bosni i Hercegovini. U tom paketu su i inzistiranja na promjeni Izbornog zakona, zahtjevi za federalizacijom, te revizija Dejtona.

"Odmaknuli smo se o tog Dejtona. Nužno je potrebno analizirati što se dogodilo, i koliko su ti amandmani utjecali na ravnopravnost naroda u BiH", kazala je ranije hrvatska predsjednica.

"Mislim da građani od nje očekuju da drugačije djeluje, a ne da bude zabavljač na priredbama, i ne da služi kao putujući cirkus na određenim manifestacijama", poručio je Almir Terzić, analitičar.

Postupci hrvatske predsjednice prema susjednoj zemlji, daju vjetar u leđa onim snagama koji od ranije zagovaraju novi preustroj Bosne i Hercegovine, podjelu na regije, ali i izjavama pojedinih političara o reafirmaciji takozvane Herceg-Bosne.

Last modified onMonday, 22 May 2017 19:37
back to top

Region

Radio Sa-RS