Menu
A+ A A-

Haotično stanje u Hrvatskoj, požar kraj autoputa

pozar autoput hrvatskaStanje na autoputu A1 kod Benkovca u Hrvatskoj je haotično zbog požara koji je stigao do autoputa, piše Index.hr.

Kako se vidi na priloženoj fotografiji, vozači koji su stajali u koloni su se okrenuli i voze u suprotnom smjeru kako bi se sklonili od nadolazeće vatre.

Kako javlja „Antena Zadar“, u JVP Zadar su im potvrdili kako su se požari opasno približili Zadru. Neutvrđen broj kanadera i Airtractora trenutno vodu za gašenje uzima kod luke Gaženica.

„Izbilo je puno više požara. Da, blizu Zadra su“, rekli su im u JVP Zadar.

Vatrogasni zapovjednik Šoša im je rekao kako su vatrogasci umorni te kako bura otežava gašenje.

„Gori oko Benkovca i kod Vrane u miniranom području. To su najkritičnije tačke. Imamo problem da je dio zračnih snaga prebačen na splitsko područje gdje gori blizu kuća. Kod samog Zadra smo u visokom stanju pripravnosti, držimo tamo dio snaga. Jako smo razvučeni po požarištima, gasimo od sinoć, vatrogasci su umorni, orkanska bura otežava gašenje“, poručio je.

JVP Zadar s najnovijim informacijama donosi užasavajuće vijesti, samo Vir ne gori. U plamenu su Slivnica Donja i Gornja, Smilčić-Kašić, Vrana, Benkovac i Turanj, javlja „Antena Zadar“.

Požarište dugo nekoliko kilometara

Požarište je dugačko nekoliko kilometara, situacija nije dobra, izmiče kontroli jer je teren dijelom nepristupačan i puše jaka bura.

„Branimo kuće, vinograde, privredne objekte, ali još uvijek nema govora o saniranju rubova požarišta“, rekao je „Hini“ Šoša.

Zbog požara je za sav promet zatvorena dionica auto-ceste A1 između čvorova Zadar 2 i Šibenik, kolona na naplatnim kućicama u Benkovcu je oko osam kilometara, a kod Pirovca u smjeru Zagreba devet kilometara.

Od 11:30 sati zatvorene su državna cesta DC 27 Benkovac – Pristeg, te nekoliko lokalnih i županijskih prometnica na širem benkovačkom području.

Protivpožarni avioni na najugroženijim područjima

Vazdušne snage Protivpožarnih namjenski organizovanih snaga - Oružanih snaga iz sastava 93. zrakoplovne baze Hrvatskog ratnog zrakoplovstva i protivzračne odbrane iz vojarne „Pukovnik Mirko Vukušić“ iz Zemunika u ponedjeljak su nastavile gasiti požare u najugroženijim područjima kod Turnja i Benkovca u Zadarskoj županiji, saopštio je MORH.

Trenutno se na tim požarištima nalazi šest protivpožarnih aviona koji se stalno preraspoređuju u djelovanjima na najugroženijim područjima.

Na području Benkovca, uz vazdušne snage, na gašenju požara angažovana su i 72 pripadnika Hrvatske kopnene vojske.

 

back to top

Region

Radio Sa-RS