Menu
A+ A A-

Dačić: Kosovo ne može u Savjet Evrope

ivica dacic2Ministar spoljnih poslova Ivica Dačić izjavio je danas da najavljeni zahtjev Prištine za članstvo u Savjetu Evrope treba da bude odbačen kao neosnovan, jer Kosovo ne ispunjava osnovne uslove za status članice SE pošto nije država.

Povodom najave zamjenika kosovskog premijera Envera Hodžaja da će tokom ovog mjeseca, a najkasnije u januaru 2018. godine, Kosovo podnijeti zahtjev za članstvo u SE, Dačić je rekao da nema osnova da zahtjev za prijem bude razmatran i poručio da, ako Kosovo zbog toga što ga je veliki broj zemalja Evrope priznao, bude primljeno u Savjet Evrope - to će biti politika sile.

"Srbija će itekako znati da procjeni takav odnos nekih zemalja", rekao je Dačić.

Istakao je da je zahtjev Kosova u suprotnosti sa bazičnim pravnim principima za članstvo u međunarodnim organizacijama i rezolucijom Savjeta bezbjednosti UN 1244.

Takav zahtjev, dodaje, bio bi u kontradiktornosti sa Statutom Savjeta Evrope i statusno neutralnom politikom organizacije prema Kosovu i Metohiji, kao i sa mišljenjem pravne službe SE iz 2008. godine.

"Kosovo ne ispunjava bazične principe i standarde SE u pogledu zaštite ljudskih prava, demokratije i vladavine prava zbog čega nema osnova da zahtjev za prijem bude razmatran", smatra Dačić.

On je naznačio da je zahtev za članstvo suprotan i principu iz člana 1. Statuta Savjeta Evrope, jer podriva jedinstvo organizacije, posto 13 članica nije priznalo jednostrano proglašenu nezavisnost Kosova.

"Time bi bio ugrožen i dijalog između Beograda i Prištine, što je od suštinskog značaja za stabilnost regiona. Sve ovo su činjenice. Ako Kosovo i pored ovoga, zbog toga što je veliki broj zemalja Evrope priznao Kosovo, bude primljeno u Savjet Evrope, to će biti politika sile. Srbija će itekako znati da procjeni takav odnos nekih zemalja", rekao je Dačić.

 

back to top

Vanja Jovanović

Radio Sa-RS