Menu
A+ A A-

RAK: Plaćanje ili blokada računa

predrag kovac rak pressSuprotno profesionalnim standardima i propisima, RTRS se odlučila za jednostrano komentarisanje odluke o kažnjavanju zbog toga što su onemogućili priključenje na zemaljsko digitalno emitovanje za TV stanicu K3 iz Prnjavora, kazao je direktor Regulatorne agencije za komunikacije BiH (RAK) Predrag Kovač.

U tim osnovama RAK se optužuje da utiče na nezavisnost RTRS-a, te da bez zakonskih osnova prisiljava RTRS da daje opremu na korištenje trećim licima bez naknade.

„Ove tvrdnje nisu tačne. RAK je djelovala u skladu sa odlukom Savjeta ministara. U izradi ove odluke učestvovali su i predstavnici RTRS-a, tako da je njeno osporavanje apsurdan i nelogičan čin uprave RTRS-a“, istakao je Kovač.

Odlukom RAK-a, RTRS je kažnjen sa 45.000 KM zbog uskraćivanja prava na priključenje na zemaljsko digitalno emitovanje za TV stanicu K3 iz Prnjavora, a direktor RTRS-a Draško Milinović, kao odgovorna osoba sa 15.000 maraka.

Prema Kovačevom pojašnjenju, spomenutom odlukom Savjet ministara je ovlastilo RAK da izdaje dozvole za priključenje na zemaljsku digitalnu mrežu svim radio i TV stanicama, koje to žele i koje imaju dozvolu za emitovanje.

Ova odluka je donesena u skladu sa Strategijom prelaska sa analogne na digitalnu mrežu adiodifuzije, što je jedna od međunarodnih obaveza naše zemlje, s obzirom da je u cijeloj Evropi već „ugašen“ analogni signal.

Kovač je podsjetio kako je opremu za digitalno emitovanje signala, poznatu pod nazivom multiplex, kupio Savjet ministara i svojom odlukom je predalo u vlasništvo javnim emiterima BHRT-u, FTV-u i RTRS-u.

Prema istoj odluci, javni emiteri su dužni omogućiti ostalim stanicama korištenje opreme za emitovanje programa. Napomenuo je kako je BHRT upravo za TV stanicu K3 omogućio emitovanje programa putem zemaljske digitalne mreže za prostor Sarajeva i Mostara, a na osnovu rješenja RAK-a.

Jedan od prigovora RTRS-a se odnosi na to što je RAK naložio da K3 koristi digitalni predajnik, a da prethodno nije dogovorena visina naknade koju bi TV stanica iz Prnjavora trebala da plati.

„Tačno je da u odluci Savjeta ministara stoji da će ostale RTV stanice za korištenje multipleksa morati platiti naknadu javnim servisima. Međutim, u istoj odluci stoji i da će to morati raditi tek kada bude dogovorena visina te naknade. Visinu naknade trebao je dogovoriti Odbor Javnog RTV sistema (kojeg čine predstavnici tri javna servisa BHRT-a, FTV-a i RTRS-a op.a.), uz saglasnost RAK-a. Međutim, Odbor sistema nikada nije imenovao tijelo, odnosno radnu grupu, koja bi pripremila prijedlog odluke o naknadi. Sve dok to ne bude učinjeno, TV stanice zapravo ne moraju plaćati naknadu za korištenje predajnika“, pojasnio je Kovač.

Direktor RAK-a je kazao kako su iz RTRS-a su poručili da je odluka o ustupanju mjesta na predajniku za TV stanicu K3 za njih neprihvatljiva i kako je neće provesti.

„Što se tiče provođenja odluke RAK ima različite mehanizme. U krajnjem slučaju, za njeno provođenje možemo koristiti i snage bezbjednosti. Što se tiče finansijskog dijela, odnosno plaćanja kazni, u velikom broju slučajeva one budu i plaćene. Ipak, ako neko odbija da plati kaznu, RAK može, putem suda, zatražiti blokadu računa i prisilno naplatiti kaznu“, naglasio je Kovač.

Dodao je kako i sve radio i TV stanice imaju mogućnost žalbe, prvo Savjetu RAK-a, a ako su nezadovoljni odlukom drugostepenog organa, pravdu mogu potražiti putem suda.

 

 

back to top

Ranko Markuš

Radio Sa-RS