Menu
A+ A A-

Prijavljeno devet sudija i šest tužilaca zbog diskriminacije Srba

sud bih tabla1Devet sudija Suda BiH i šest tužilaca Tužilaštva BiH prijavljeno je za diskriminaciju Srba u procesima za ratne zločine, a u informaciji Republičkog centra za istraživanje rata, ratnih zločina i traženje nestalih lica navedeno je da su oni i u ratu obavljali razne funkcije u vojnim sudovima.

Pomenuta informacija naći će se danas pred članovima Visokog sudskog i tužilačkog savjeta (VSTS) BiH. "Glas Srpske" saznaje da su u informaciji navedene sudije Suda BiH Davorin Jukić, Šaban Maksumić, Mirsad Strika, Mira Smajlović, Hilmo Vučinić, Redžib Begić, Mirza Jusufović, Halil Lagumdžija i Džemila Begović. Za pristrasnost i diskriminaciju Srba u procesima ratnih zločina prijavljeni su i tužioci Tužilaštva BiH Dževad Muratbegović, Ibro Bulić, Remzija Smailagić, Seid Marušić, Miroslav Marković i Sena Uzunović.

Većina imena sa liste prijavljenih i ranije je dovođena u vezu sa nečovječnim postupanjima u ratu i podrškom zločinima o čemu su svjedočili srpski logoraši i zarobljenici. Srpski logoraši iz zloglasnog "Silosa" u Sarajevu tvrdili su još 2008. godine da je Jukić u ratu dolazio u taj logor i sudio zatvorenim srpskim civilima. Radojka Pandurević iz Bratunca, koja je prije rata živjela u Tarčinu, tvrdila je da ju je Jukić osudio za oružanu pobunu protiv države BiH i za služenje u neprijateljskoj vojsci zbog čega je u "Silosu" tamnovala 1.339 dana.

Bulić se 2011. godine našao pod istragom Agencije za istrage i zaštitu BiH (SIPA), koja je istraživala navode da je prijetio i pod silom uzimao izjave od svjedoka u slučaju "Kravica". Predsjednik Saveza udruženja nestalih lica sarajevsko-romanijske regije Milan Mandić rekao je ranije da je Bulić njegovu majku osudio na dvije godine robije pod optužbom da je bila snajperista u Sarajevu iako je bila nepismena i u to vrijeme imala 67 godina.

Protiv Maksumića, koji je predsjedavao sudskom vijeću koje je nedavno oslobodilo ratnog komandanta Armije RBiH u Srebrenici Nasera Orića, nekadašnji Centar javne bezbjednosti Srpsko Sarajevo i MUP RS su podnijeli dvije krivične prijave. U njima mu je na teret stavljeno da je zatvorenike srpske nacionalnosti fizički zlostavljao, lišavao prava na pravično i nepristrasno suđenje, iznuđivao iskaze i naređivao stražarima da ih prisiljavaju i tuku dok ne potpišu unaprijed pripremljene izjave. On je prema izjavama zatvorenih Srba radio u Okružnom vojnom sudu u Sarajevu, a fizički ih je zlostavljao u logoru "Viktor Bubanj". U tom logoru je, prema izjavama zatvorenika, djelovao i Strika.

Predsjednik Udruženja logoraša RS Branislav Dukić, koji je bio zatočen u "Viktor Bubnju", kazao je da mu je nepostojeću krivicu dokazivao tužilac Marković. Smajlovićea je u ratu, prema tvrdnjama progonjenih Srba, presuđivala u sudu u Konjicu zajedno sa Muratbegovićem koji je bio okružni vojni tužilac.

Ratne zeničke sudije i tužioci bili su Begić, Smailagić i Marušić, koji je, prema svjedočenjima zeničkih Srba, nezakonito hapsio, a od 1994. godine im i presuđivao. Vučinić je službovao u vojnom sudu u Goraždu u kojem je likvidirano više od 400 Srba. On je, između ostalog, presuđivao braći Delić iz ovog grada. Pet Delića kasnije je ubijeno i za njihovim posmrtnim ostacima se još traga.

Porodice Srba osuđenih u Sudu BiH za ratne zločine zatražile su da se VSTS izjasni o navodima da su današnje sudije i tužioci u ratu progonili Srbe, da protiv nekih od njih postoje i krivične prijave i da su bili pristrasni u procesima vođenim u Tužilaštvu i Sudu BiH. Zatražili su i djelovanje institucija Srpske.

- RS mora preduzeti konkretne poteze da zaustavi pravno nasilje u predmetima ratnih zločina. Neophodno je formirati pravni tim koji bi omogućio da se u predmetima ratnih zločina pruži stručna pomoć, a koji bi ujedno i izvršio reviziju donesenih odluka, jer postoje brojni propusti. Takođe, potrebno je da entitetski sudovi preuzmu sve predmete ratnih zločina iz Suda BiH, jer bi na taj način bila postignuta puno veća objektivnost i zaštita osnovnih prava - naveli su u pismu upućenom Narodnoj skupštini RS.

Predsjednica Organizacije porodica zarobljenih i poginulih boraca i nestalih civila opštine Bratunac Radojka Filipović kazala je da postoje elementi da VSTS reaguje prema sudijama i tužiocima.

- Praksa Suda i Tužilaštva BiH je pokazala da nešto u tim institucijama ne štima. Jedan od razloga je i taj što se jedan zakon primjenjuje za Srbe, a drugi za Bošnjake. VSTS je cijelo vrijeme na to ćutao. Pokazalo se da su pojedine sudije i tužioci imali sumnjivu prošlost. Kako su uopšte mogli doći u mogućnost da budu imenovani na sadašnje funkcije - naglasila je Filipovićeva.

Predsjednik VSTS-a Milan Tegeltija rekao je ranije da će tvrdnje Republičkog centra za istraživanje rata, ratnih zločina i traženje nestalih lica provjeriti disciplinski tužilac i razmotrene na sjednici VSTS-a. Sudije i tužioci obuhvaćeni informacijom stupili su u pravosudne institucije od 2003. do 2007. godine.

Prijavljene sudije Suda BiH

Davorin Jukić

Šaban Maksumić

Mirsad Strika

Mira Smajlović

Hilmo Vučinić

Redžib Begić

Mirza Jusufović

Halil Lagumdžija

Džemila Begović

Prijavljeni tužioci Tužilaštva BiH

Dževad Muratbegović

Ibro Bulić

Remzija Smailagić

Seid Marušić

Miroslav Marković

Sena Uzunović

back to top

Ranko Markuš

Radio Sa-RS