Menu
A+ A A-

Preživjela beba rođena sa srcem izvan tijela

beba spava1Tokom ultrazvučnog pregleda u devetoj nedjelji trudnoće ustanovljeno je da malena Vanelop Houp Vilkins ima izuzetno rijedak poremećaj, ektopiju kordis, koji uzrokuje rast srca i dijela stomaka izvan bebinog tijela.

Zbog izuzetno male šanse da preživi, ljekari su njene roditelje Naomi Fajndlej i Dina Vilkinsa savjetovali da prekinu trudnoću.

Vanelopini roditelji hrabro su se odlučili da ne prekinu trudnoću i uzdaju se u čuda medicine. Nakon tri operacije tokom tri nedjelje boravka u bolnici Glenfild u Lesteru, Vanelop je preživjela.

Britanski doktori su uspješno obavili carski rez kako bi spasili djevojčicu koja je rođena sa srcem izvan tijela, ostavljajući prostor da srce bude vraćeno u grudni koš.

U izvještaju stoji da je prva hirurška intervencija obavljena sat vremena nakon bebinog rođenja, a bolničko osoblje i specijalizovana oprema su bili spremni unaprijed.

Pupčana vrpca nije presječena na rođenju kako bi joj putem nje bili unijeti lijekovi i tečnosti tokom operacije.

Nedjelju dana kasnije, hirurzi su uradili i drugu operaciju kako bi joj još više otvorili grudni koš i vratili srce na svoje mjesto.

Bilo je potrebno još dvije nedjelje kako bi se srce adaptiralo u grudnom košu, omogućavajući treću operaciju, čiji je cilj bio da se koža prevuče preko šupljine grudnog koša.

Takođe je napravljena vještačka proteza za zaštitu srca, jer je beba rođena bez rebara.

Vanelopina majka je rekla da je bebi dala ime po Diznijevoj princezi poznatoj po svojoj tvrdoglavosti, a njen otac je dodao da je njeno srednje ime "Nada" podsjetnik da je, dok neki mogu da se odluče za prekid trudnoće, nada ipak i dalje prisutna.

 

back to top

Život i stil

Radio Sa-RS