Menu
A+ A A-

U okviru „Lut festa“ održan Omaž Radoslavu Laziću

vujanovic stifanic 2017U okviru 18. Međunarodnog festivala profesionalnih lutkarskih pozorišta za djecu „Lut fest“ sinoć je održan omaž Radoslavu Laziću, o čijem životu, radu i stvaralaštvu govorio pozorišni kritičar Vojislav Vujanović.

Prema riječima Vujanovića, za Lazića je teatar bio životno opredjeljenje i on je posjedovao fascinantnu obavještenost o svemu što se događalo u svijetu pozorišne umjetnosti.

„To ga je opredijelilo da našem čitaocu omogući da se susretne sa izvornim stvaralaštvom najznačajnijih svjetskih teoretičara lutkarstva, da omogući neposredno suočavanje preko djela prevođenih sa mnogih jezika. To je druga komponenta stvaralačkog nagona Radoslava Lazića“, naveo je Vujanović.

Treća komponenta je povremeno Lazićevo oglašavanje sopstvenim teorijskim postavkama.

„Teško naći ličnost koja je na bilo koji način svoju pažnju usredsredila na razrješenje pitanja o fenomenologiji lutke kao što je činio Lazić“, dodao je Vujanović.

Radoslav Lazić bio je dugogodišnji član žirija i gost „Lut festa“, posvetio je nekoliko knjiga radu u lutkarskom teatru poput „Svjetsko lutkarstvo-hrestomatija“, „Estetika lutkarstva“, „Teatar/cirkus klovnova“, „Birnaki/japanski klasični teatar“, „Lutkari o lutkarstvu“, „Magija lutkarstva“ i slično.

Lazić se na beogradskoj Akademiji za film, radio i televiziju upisao na Odsjek režije. Akademiju je završio 1964. godine u klasi Vjekoslava Afrića.

Istovremeno, studirao je i Istoriju umjetnosti na Filozofskom fakultetu u Beogradu, gdje je okončao postdiplomske studije iz oblasti teatrologije.

Režirao je, po sopstvenom priznanju, oko 50 dramskih djela na scenama Beograda, Zagreba, Novog Sada, Zrenjanina, Subotice, Niša, Banjaluke, Varaždina, Kumanova, Leskovca, Sombora, Vršca, Pančeva.

U ulozi reditelja pojavljivao se i na radiju, televiziji i filmu, na scenama lutkarskog teatra. Lepeza njegovih preokupacija se širila i u drugim prostorima: na Akademiji umetnosti u Novom Sadu, 1976. godine, posvetio se pedagoškom radu kao umjetnički saradnik za režiju, a od 1984. godine postao je predavač na odsjeku „Istorija estetike režije“.

 

 

 

Last modified onThursday, 05 October 2017 12:52
back to top

Pozorište

Studentsko pozorište: Audicija za prijem …

Objavljeno: 22.10.2017 - 13:40 / Hits:1052 puta

Studentsko pozorište iz Pala u četvrtak, 26. oktobra 2017. godine, u Kulturnom centru, održaće audiciju za prijem novih članova i time proširiti svoj trenutni ansambl. Svi zainteresovani kandidati treba da popunjen prijavni obrazac dostave na mail: . do utorka, 24. oktobra. Paljansko pozorište je osnovano kao udruženje građana 2009. godine, a tokom ovog mjeseca proslaviće svoj osmi rođendan. Do sada je odigrano 12 premijera, koje prati veli...

Radio Sa-RS