Menu
A+ A A-

Školarina na univerzitetima ostaje 440 KM

univerzitet logo pale sarsNa radost studenata javnih univerziteta u Banjaluci i Istočnom Sarajevu cijena školarine ostaje nepromijenjena, što znači da će semestar na prvom ciklusu studija i dalje koštati 440 maraka.

Odlučili su to juče ministri na sjednici Vlade Republike Srpske, čime je odbijen prijedlog predstavnika javnih univerziteta da školarina bude 500 KM. Kao razlog poskupljenja predstavnici univerziteta su naveli da bi uz veću školarinu studentima mogli ponuditi kvalitetniji obrazovni proces.

Ovakvu odluku Vlade u srijedu je na neki način najavila premijerka Republike Srpske Željka Cvijanović, kazavši da školarine ne bi trebalo da poskupe, iako su trenutno najniže u regionu. Istakla je da umjesto parcijalnih rješenja treba preduzimati sistematske mjere i temeljite reforme kako bi bio unaprijeđen nastavni proces.

Predsjednik Unije studenata Republike Srpske Ratko Savić istakao je da su za inicijativu o poskupljenju školarina saznali putem medija, zbog čega su tražili sastanak sa premijerkom.

Naglasio je da je trenutna cijena školarine optimalna i najniža u regionu.

"S obzirom na to da nema poboljšanja kvaliteta nastave, smatramo da nema ni osnova za poskupljenja školarine", naglasio je Savić, podsjetivši da su predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik i Cvijanovićeva svake godine bili na strani studenata.

I predsjednik Saveza studenata banjalučkog Pravnog fakulteta Mile Aljetić smatra da je iznos školarine realan, te da ga ne bi trebalo mijenjati.

Rektor Univerziteta u Banjaluci Milan Mataruga ranije je izjavio da bi, s obzirom na tešku finansijsku situaciju na Univerzitetu, povećanje školarina bilo opravdano.

"Predloženo povećanje odnosilo bi se isključivo na studente čiji se studiji sufinansiraju i to u prvom ciklusu studija", rekao je Mataruga.

Studenti poručuju da, kada zaista bude poboljšan kvalitet nastave, neće se protiviti skupljoj školarini. Naglašavaju da su svjesni finansijske situacije na javnim univerzitetima, ali za to su, navode, najmanje oni krivi.

back to top

Radio Sa-RS