Menu
A+ A A-

Područno odjeljenje OŠ „Mokro“ u Brezovicima pred gašenjem

skola brezovicePodručno odjeljenje Osnovne škole „Mokro“ u Brezovicama jedno je od 15 škola u Srpskoj koje su odlukom Ministarstva prosvjete i kulture Republike Srpske nedavno zatvorene.

Roditelji i mještani negoduju, a gašenje škole, kako ističu „BN“ televiziji, poruka im je da ovo malo mjesto u opštini Pale nema svijetlu budućnost.

Sinovi Jelene Maletić bili su jedini učenici područne škole u Brezovicama. Njih dvojica, od septembra školovanje nastavljaju u Mokrom.

Područno odjeljenje u ovom malom mjestu je zatvoreno, a roditelji i mještani zbog takve odluke ministarstva razočarani.

„Jako tužno. Kada se jednom zatvori škola, ona se više ne otvara. Moja djeca su ovdje imala obrazovanje kao da su imali privatnog učitelja. Ne stidim se sutra kada odu u Mokro, mislim da će se isticati po znanju. Zbog ovoga što je urađeno ja sam razočarana, kada se ugasi škola gasi se još mnogo toga“, kaže majka dva učenika.

U područnoj školi u Brezovicama živi Koviljka Đukić. Tu i radi više od 20 godina, kao spremačica. Vijest o zatvaranju škole čula je na televiziji, a kako kaže, posebno joj je teško jer do penzije ima još tri mjeseca. Šta će i kako će dalje ne zna.

„Teško mi je, ali šta ću sad. Meni je 200 maraka plata, pola radnog vremena radim. Da sam imala čitavo radno vrijeme, imala bih 30 godina radnog staža. Vidjeću sa opštinom da ostanem da živim u školi, dok se ne snađem. Moj sin ima stan na Palama, pa bih morala sa njim da živim, druge mi nema“, kaže Đukićeva.

U Brezovicama živi oko 300 stanovnika, mahom starijih ljudi. Bave se pretežno poljoprivredom, ali, kažu, uslovi za život su sve teži. Posebne probleme imaju sa vodosnabdjevanjem, na šta godinama ukazuju vlastima, ali nema efekta.

Brojni primjeri, a posljednji među njima zatvaranje škole, mještanima nije dobra poruka.

„Ovo ne vodi na dobro. Vidite i sami, Vlada i ministri kupuju nova auta, oni lagodno žive, a ovamo gdje treba da se ulaže nikada nema sredstava, uvijek koče. Nije dobra budućnost, nema pravih uslova. Ovo isto kao da nam govori da se selimo. Nisam pristalica toga, ostao sam poslije rata tu, napravio imanje. Mada, svaki dan je sve teže“, kaže mještanin Marko Samardžić.

Školska zvona u Brezovicama su utihnula, a sa njima i posljednja nada mještana da će uslovi za život biti bolji. Omladine nema, djece je sve manje, a i oni koji bi se odlučili na proširenje porodice sele u veće gradove i inostranstvo.

U Brezovicama ostaju oronule kuće i starije stanovništvo prepušteno teškim vremenima.

 

back to top

Film

Besplatna škola crtanog filma uskoro u na…

Objavljeno: 06.02.2018 - 12:45 / Hits:449 puta

Pravoslavni centar za mlade "Sveti Petar Sarajevski" u saradnji sa studiom crtanog filma SCF 98 iz Niša organizuje školu crtanog filma, a upis traje do 12. februara 2018. godine. Sve prijave i dodatne informacije možete slati/dobiti na broj telefona 066 549 150 ili na e-mail adresu: ., kao i na "fejsbuk": Православни центар за младе Митрополије дабробосанске Свети Петар Сарајевски Škola je besplatna!      ...

Radio Sa-RS