Menu
A+ A A-

Na fakultetima čekaju treću sreću

fakulteti pale sars 2017Drugi upisni rok na javnim univerzitetima u Republici Srpskoj počeo je juče, a sudeći prema prvim procjenama, pojedinim fakultetima trebaće "treća sreća" da bi popunili sva preostala slobodna mjesta.

Prijem dokumenata na oba univerziteta trajaće pet dana, dok je provjera ranije stečenog znanja planirana 4. septembra sa početkom u devet časova. Na oba univerziteta u RS ukupno slobodnog mjesta ima za 2.664 brucoša.

Po završetku prvog upisnog roka na fakultetima na Univerzitetu u Banjaluci ostalo je 1.429 slobodnih mjesta. Najviše slobodnih mjesta, 212 ostalo je na Prirodno-matematičkom fakultetu, a prvog dana drugog upisnog roka naviše studenata prijavilo se za smjer geografije i hemije.

„Prvi dan smo dobili svega 13 prijava. Vjerujemo da će do kraja roka biti popunjena sva mjesta na biologiji i hemiji. Najmanje zainteresovanih je za tehničko vaspitanje“, rekli su u Studentskoj službi ovog fakulteta.

Prevelike gužve juče nije bilo ni u Studentskoj službi Tehnološkog fakulteta, gdje su ostala 103 slobodna mjesta, a zaposleni kažu da veliki broj studenata očekuju posljednjeg dana upisnog roka.

„Bilo je desetak prijava juče, a naša očekivanja su da će u petak, kada ističe rok, biti dovoljan broj studenata da popunimo mjesta na sva četiri studijska programa koja imamo“, kazali su na ovom fakultetu i dodali da iskustvo iz prethodnih godina pokazuje da je najveća gužva na smjeru prehrambene tehnologije i industrijske biotehnologije.

Na katedri za engleski jezik na banjalučkom Filološkom fakultetu godinama unazad mjesta su popunjena već u prvom roku, dok najviše indeksa ostane na katedrama za srpski i ruski jezik.

„Prvi dan smo imali samo pet prijava. Mislim da će naš fakultet biti primoran da raspiše i treći upisni rok za pojedine katedre“, istakla je šef Studentske službe Filološkog fakulteta Željka Bašić.

Prorektor za nastavu Univerziteta u Istočnom Sarajevu Ranko Božičković ističe da studenti još važu čime žele da se bave po završetku školovanja, tako da gužvu u studentskim službama očekuje pred istek upisnog roka.

„Najviše slobodnih mjesta je na Filozofskom i Mašinskom fakultetu. Na određenim fakultetima studenti su se juče interesovali kada se polažu prijemni ispiti, a tačan broj prijavljenih još nemamo“, rekao je Božičković.

Medicina

Prema podacima studentskih službi najbolja popunjenost u proteklim godinama je na medicinskom fakultetu oba univerziteta u Republici Srpskoj.
Nakon prvog upisnog roka, na Medicinskom fakultetu u Banjaluci ostalo je samo 36 slobodnih mjesta i to za strane i vanredne studente.

Nakon što je počeo drugi upisni rok na adresu ove visokoškolske ustanove pristiglo je pet prijava stranih studenata.

Na Univerzitetu u Istočnom Sarajevu kažu da po završetku septembarskog roka na medicini budu popunjena uglavnom sva mjesta.

 

 

back to top

Obrazovanje

Radio Sa-RS