Menu
A+ A A-

Najstariji stećak nalazi se na Pavlovcu

stecak pavlovacNajveći stećak u Bosni i Hercegovini i uopšte na svijetu nalazi se nadomak Istočnog Sarajeva na lokalitetu Pavlovca.

Za ovaj kameni megalit koji teži preko 32 tone vezuje se niz zanimljivih događaja. Jedna od zanimljivih epizoda iz naše bliže istorije vezuje se za sam lokalitet.

Naime, uzvišenje Pavlovac je prije rata bilo vojni poligon JNA. U poznatoj matrici nebrige i nepoštivanja tadašnje vlasti prema kamenom blagu stare Bosne, od nekropole koja je brojala na desetine stećaka ostao je samo ovaj kameni biser i rekorder po svojoj veličini.

Upravo su težina i gabariti ovog stećka odolili JNA koja je krupnom mehanizacijom bezuspješno pokušavala da ovaj stećak, poput svih drugih stećaka sa ove nekropole, uništi ili razmjesti na nepoznatu lokaciju.

Zahvaljujući „otporu“ ovog  srednjovjekovnog megalita, danas imamo priliku da se po prvi put ili iznova upoznajemo sa dostignućima srednjovjekovne kulture u BiH.

Nažalost, ovaj istorijski spomenik nije pod zaštitom UNESCO-a niti je zaštićen kao kulturno-istorijski spomenik nijedne bh. institucije.

 

 

Kuća dobrih priča Sarajevo

 

Foto: facebook.com

back to top

Hronika

Radio Sa-RS