Menu
A+ A A-

Na današnji dan rođen Ivo Andrić

ivo andricNa današnji dan prije 125 godine rođen je naš jedini dobitnik Nobelove nagrade za književnost (1961.) i srpski književnik i diplomata Ivo Andrić.

Andrić je rođen u Dolcu kod Travnika 9. oktobra 1892. godine, a preminuo je u Beogradu, gdje je i sahranjen u Aleji velikana, 13. marta 1975. godine.

Godine 1961. dobio je Nobelovu nagradu za književnost „za epsku snagu kojom je oblikovao teme i prikazao sudbine ljudi tokom istorije svoje zemlje“.

Kao gimnazijalac, Andrić je bio pripadnik naprednog nacionalističkog pokreta Mlada Bosna i strastveni borac za oslobođenje južnoslovenskih naroda od Austrougarske monarhije.

U austrijskom Gracu je diplomirao i doktorirao, a vrijeme između dva svjetska rata proveo je u službi u konzulatima i poslanstvima Kraljevine Jugoslavije u Rimu, Bukureštu, Gracu, Parizu, Madridu, Briselu, Ženevi i Berlinu.

Bio je član Srpske akademije nauka i umjetnosti u koju je primljen 1926. godine. Njegova najpoznatija djela su pored romana „Na Drini ćuprija“ i „Travnička hronika“, „Prokleta avlija“, „Gospođica“ i „Jelena, žena koje nema“.

U svojim djelima se uglavnom bavio opisivanjem života u Bosni za vrijeme otomanske vlasti.

U Beogradu je osnovana Zadužbina Ive Andrića, prva i najvažnija odredba piščeve oporuke bila je da se njegova zaostavština sačuva kao cjelina i da se, kao legat odnosno, zadužbina, namjeni za opšte kulturne i humanitarne potrebe.

Na osnovu piščeve testamentarne volje, svake godine dodjeljuje se „Andrićeva nagrada“ za priču ili zbirku priča napisanu na srpskom jeziku.

 

 

back to top

Ranko Markuš

Radio Sa-RS