Menu
A+ A A-

Monahinjama Pećke patrijaršije namjerno isključuju vodu

pecka patrijarsija jesenSestrinstvo manastira Pećka patrijaršija u gradu Peći, na Kosovu i Metohiji, nalazi se na velikim mukama tokom ekstremnih vrućina koje su zahvatile Balkan.

Igumanija Pećke patrijaršije mati Haritina rekla je novinarima da ovaj pravoslavni manastir često i očito namjerno ostaje bez vode, što je otežalo život monahinja i ugrozilo manastirsku ekonomiju.

Mati Haritina kaže da se restrikcije vode odnose samo na manastir i da voda bude nakratko uključena kada intervenišu kod lokalnih vlasti, koje često i ne reaguju na pozive iz manastira.

Ona kaže da se voće i povrće suši zbog nedostatka vode, ali i posjetioci manastira se kratko zadržavaju, jer ne mogu ni da se umiju, prema riječima igumanije.

„Teško je zamisliti kakvu sliku su iz manastira poneli, ali to nije naša sramota, nego sramota za grad Peć“, rekla je mati Haritina za „Večernje novosti“.

Manastir Pećka patrijaršija se sastoji iz više crkava nadomak grada Peći, a osnovan je u 13. vijeku i jedan je od najznačajnijih spomenika u srpskoj istoriji.

U njemu se nalaze grobovi 14 srpskih patrijarha, a prije preseljenja u Beogradu, Pećka patrijaršija je bila sjedište srpske Crkve.

Do 1999. godine, prije početka rata i NATO agresije na SR Jugoslaviju, u Peći je živjelo 30.000 Srba, dok ih danas ima svega desetak.

 

Last modified onMonday, 14 August 2017 10:45
back to top

Radio Sa-RS