Menu
A+ A A-

Mesi obradovao teško bolesnog dječaka Ognjena Stojanovića

ognjen stojanovic leskovacPetogodišnjem Ognjenu Stojanoviću iz Bratmilovca kod Leskovca, koji boluje od spinalne mišićne atrofije, nadu i veliku radost pružio je španski velikan „Barselona“.

Ognjen ne hoda, a za prvi korak potreban mu je lijek koji je nedavno registrovan u Evropi i košta 90.000 evra.

Nadu je ovih dana probudio Fudbalski klub „Barselona“. Neočekivani paket iz Španije donio je bar na trenutak radost u dom porodice Stojanović.

O Fudbalskom klubu „Barselona“ ne zna gotovo ništa, ali petogodišnji Ognjen ponosno oblači dres i nosi kačket sa Mesijevim potpisom.

Ognjen Stojanović kaže da je čuo za Mesija, a njegov stariji brat oduševljenje ne krije. Roditeljima ovo je znak da su čuda moguća.

„Mesi je za mene najbolji fudbaler sveta u najboljem klubu“, kaže Bogdan, Ognjenov brat.

Borba je krenula prije tri godine kada je utvrđena dijagnoza. Od tada su više vremena proveli u Beogradu u bolnici nego kod kuće.

Snaga ponekad posustane, kaže Ognjenova majka, ali svaki pogled na pričljivog, pametnog mališana tjera dalje. Sada kada se u Evropi pojavio lijek, stajanja nema, prenosi „RTS“.

„Saznanje da postoji lek i da je nadohvat ruke, ali je jako skup. Jedna doza je 90.000 evra, a on u prvoj godini treba da primi pet, a u drugoj tri i tako doživotno. Sakupiti 450.000 evra za godinu dana je zaista velika suma“, rekla je Marijana, Ognjenova majka.

Za početak terapije 90.000 evra porodica nije u stanju da obezbijedi od dvije radničke plate.

Bez pomoći države ne može nijedno od tridesetoro djece u Srbiji sa dijagnozom spinalne mišićne atrofije.

Zbog toga, okupljeni u udruženju, roditelji apeluju na one koji mogu da pomognu, jer nada za prvi korak njihove djece postoji.

„Vremena za čekanje nema. Zato apelujemo na sve dobre ljude i na državu da ta deca dobiju taj lek i da mogu normalno da žive“, kaže Ognjenova mama.

Apelu se priključuju i komšije

Mirjana Dimitrijević poslala je dopise na stotine adresa. Između ostalih, i svom omiljenom fudbalskom klubu.

„Zaista nisam očekivala da će mi odgovoriti i onda jednog jutra kada sam videla odgovor, ja sam se rasplakala. Oni su tražili da im se pošalje adresa, medicinska dokumentacija“, kaže Mirjana Dimitrijević.

Mirjana ima želju da Ognjen prve korake napravi baš u ovom dresu. Da će taj dan doći, Ognjen ne sumnja, jer gotovo svaka njegova rečenica počinje sa – „kada prohodam“.

back to top

KOLUMNE

Radio Sa-RS