Menu
A+ A A-

Majdov: Zlato u Tokiju je moj idući cilj

nemanja majdov judo17Posvećenost džudu od sedme godine života, žestoki treninzi po šest sati dnevno, vjera u sebe i duševni mir bili su formula uspjeha džudiste Nemanje Majdova (21) koji je nedavno pokorio svijet.

Iako je tek ove sezone ušao u seniorsku konkurenciju Majdov je osvojio zlatnu medalju na Svjetskom prvenstvu u Budimpešti u kategoriji do 90 kilograma, čime je pokazao da se u budućnosti mora ozbiljno računati na njega.

To nisu uradili ostali rivali u Mađarskoj, ali je momak iz Istočnog Sarajeva, koji se takmiči u kimonu Srbije, dokazao da posjeduje kvalitet i iznenadio je čitavu javnost.

Žestoki treninzi, među kojima su bili trčanje po usponima Jahorine, prevrtanje traktorskih guma, guranje kamioneta, stotine kilograma podignutih tegova isplatili su se ovom džudisti koji je veoma mlad stavio svijet pod noge.

„Prošlo je nekoliko dana od takmičenja, ali utisci se još nisu slegli. Ljudi ne mogu vjerovati da sam prvak svijeta, jer ovo je istorijski uspjeh i ovo će biti zapisano do kraja života. Sav rad se isplatio, a vjerovao sam u svoju viziju. Samo bi lud čovjek mogao reći da ću se sa 21 godinom popeti na krov svijeta, ni sam to nisam očekivao, ali znao sam da će se to desiti jednog dana. Molio sam se Bogu, on mi je dao snage da sve bude kako treba. Imao sam najviše borbi, težak žrijeb, ali sam sve pobjeđivao. Ljepše je kada imate teške protivnike i dođete do zlata, jer onda znate da ste definitivno najbolji. Psihički je bilo veoma zahtjevno, ali svaki meč sam gledao kao novi dan, ovaj prethodni sam smatrao kao da je bio juče“, rekao je novi svjetski šampion.

Majdov je čitav život posvetio džudu, odmalena je gledao kasete borbi, a na putu do slave nije ga omela ni teška povreda ligamenata koljena. Ranije je posjetio i kolijevku džuda Japan gdje je trenirao i upravo će u ovoj državi za tri godine pokušati da ostvariti novi veliki cilj.

„Bavim se džudom od sedme godine, potpuno sam posvećen tome, treniram tri puta dnevno što je ukupno šest sati. Duhovni mir sam pronašao na Hilandaru i na Ostrogu, pa sam prije svakog meča bio smiren. Meni je glavna snaga od Boga, veliki sam vjernik. Vjerovao sam da će mi Bog dati snage, nisam bio umoran ni u jednom meču. Ostvario sam veliki cilj, ali najbitniji su Olimpijske igre. To je san odmalena i nadam se da mogu do novog zlata već u Tokiju. To je glavno, ali naravno prije toga ima još dosta takmičenja. Želim da opet budem prvak svijeta, ali i Evrope“, dodao je Majdov.

On je sve građane Republike Srpske i Srbije učinio ponosnim, a njegovi sugrađani priredili su mu veličanstven doček u Istočnom Sarajevu.

„Veliko iznenađenje za mene, nisam očekivao onoliko ljudi. Stvarno sam ostao bez teksta. Moji sugrađani su došli u velikom broju, zahvalan sam im na tome i drago mi je što sam ih učinio ponosnim. To je nevjerovatan osjećaj i motivacija za buduće nastupe. Trebalo bi da dobijemo novu modernu salu, imaćemo sve uslove za rad kako bismo još više pomjerali granice“, zaključio je Majdov.

Od predsjednika 50.000 maraka

Oduševljen uspjehom Nemanje Majdova bio je i predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik koji mu je upriličio prijem u Istočnom Sarajevu. Dodik je novom svjetskom šampionu obećao nagradu od 30.000 maraka, a njegovom klubu Randori 20.000.

Pored toga Majdov je dobio umjetničku sliku i ručni sat.

Last modified onMonday, 04 September 2017 13:34
back to top

Slaviša Kukričar

Radio Sa-RS