Menu
A+ A A-

Otvorena izložba ''Čarolija niti''

izlozba carolija nitiMatična biblioteka Istočno Sarajevo organizovala je devetu izložbu ručnih radova i rukotvorina pod nazivom "Čarolija niti". Na izložbi učestvuju udruženja i pojedinici iz Istočne Ilidže, Istočnog Novog Sarajeva, Pala, Trnova i drugih mjesta Sarajevsko-romanijske regije, sa ručnim radovima i rukotvorinama tradiocionalne izrade, ali i modernih tehnika.

Posebni segmenti izložbe su tradicionalna tehnika zlatoveza i izložba fotografija "Jedna slika govori više od hiljadu riječi".

"Vez zlatom bio je znak prestiža pojedinih seoskih porodica i njihovih kćeri i sinova jer su se tim vezom izrađivale najsvečanije djevojačke i momačke haljine i košulje. Prije tih vezova na selu, zlatovez se radio na dvorovima, u crkvama i bogataškim porodicama", rekao je jedan od organizatora, etnolog Branko Pjević.

On je istakao da su organizatori uspjeli vremenom da animiraju veliki broj ljudi tako da ova manifestacija sada okuplja dosta sekcija i grupa, ali i da rade bez finansijske podrške bilo koje institucije.

"Ovo je skup svih kreativnih ljudi, bez obzira gdje se nalazili. Kao etnologa posebno me zanima predstavljanje etnografskih kulturnih vrijednosti i očuvanje starih tehnika ručnog rada, a sve to se može prezentovati ako na jedno mjesto okupimo ljude koji predstavljaju te tehnike, dokumentarnu prateću izložbeno- arhivsku građu i muzičko-scenski program", rekao je Pjević.

On je naveo da je ove godine tematsko predstavljanje tehnika ručnog rada zlatovez, kako bi pokazali način rada, kako je prolazio kroz istorijske periode, zbog čega se koristio zlatovez u odijevanju, u kićenju, koliko je bio simbolički važan za održavanje kulturne sredine i koliko ima značaja za u životu našeg naroda.Pjević je naveo da organizatori žele da narodnu umjetnost otrgnu od zaborava i degradacije. Danas su predstavljene i fotografije koje pokazuju istoriju Sarajevsko-romanijske regije. Fotografije su iz porodičnih albuma koje je skupio ovaj etnolog dugogodišnjim radom.

"Postavljene su fotografije od 19. vijeka do danas i to je jedan dokumentaran način kulturnog hoda kroz istoriju. Imamo priliku da vidimo kako je izvršen preobražaj od orijentalnog do našeg doba. Fotografije pokazuju kakav je bio život u vrijeme turske vladavine i kasnije, a posebno život srpskih porodica u Sarajevu", rekao je Pjević.

 

 

 

 

 

Izvor i foto: SRNA

back to top

Art

Radio Sa-RS