Menu
A+ A A-

Marija Bojat nagrađena na međunarodnom likovnom konkursu

milica bojat sokolac1Članovi likovne sekcije Osnovne škole "Sokolac" redovni su učesnici likovnih konkursa koji pristižu na adresu ove škole, a nerijetko na njima osvajaju i zapažene rezultate.

Tako je bilo i na 7. Međunarodnom likovnom konkursu "Šetnje pod morem", koji je raspisan u okviru 10. Festivala podvodnog filma i fotografije pod istim imenom u organizaciji plivačkog kluba Slovenske Konjice i mjesta Slovenske Konjice.

Na konkurs, koji je bio otvoren od septembra do decembra, odazvalo se 1218 učenika iz Slovenije, Hrvatske, Bosne i Hercegovine, Srbije, Crne Gore i Rusije.

Osmočlani žiri je pristigle radove digitalizovao i izabrao 18 radova koji su izloženi u Kulturnom domu Slovenske Konjice. Autori 6 najboljih radova sinoć su primili posebne nagrade, morske konjiće, među njima i učenica sedmog razreda Osnovne škole “Sokolac” Marija Bojat.

Marija nije krila radost koju joj je ova nagrada donijela:

- Volim da crtam i slikam, a s obzirom da sviram i gitaru, volim umjetnost uopšte. U školi sam član likovne sekcije. Na jednom od časova sekcije smo dobili likovni konkurs “Šetnje pod morem” gdje smo sa nastavnikom razradili ideje. Pokušala sam da na svoj način uradim ovaj likovni zadatak i veoma mi je drago što je moj rad zapažen, što se izdvojio u odnosu na ostale radove, i što je žiri prepoznao ideju koju sam osmislila. Velika je mi je čast što je moj rad prikazan na festivalu “Šetnje pod morem”, koji je predstavljao mene, moju školu, moj grad i državu. Ovim putem bih željela da se zahvalim svojoj porodici na podršci, nastavniku Mladenu Ćajiću, mojoj školi, direktorici Divnoj Janković i načelniku opštine Sokolac Milovanu Bjelici koji mi je omogućio dolazak na festival i preuzimanje nagrade.

Koordinator i jedan od oranizatora festivala Alenka Fidler objasnila je da je ovaj festival jedinstven po tome što nema oglašavanja i sponzora, i što se fokusira isključivo na umjetost.

Likovni konkurs za djecu obogaćuje naš festival i podstiče djecu da istražuju more:

– Svijet pod morem je jako lijep i djeca ga mogu vidjeti uglavnom samo preko filma i fotografije. Zato smo se prije sedam godina odlučili da u okviru festivala podvdonog filma i fotografije pokrenemo likovni konkurs za djecu, da vidimo kako oni zamišljaju podvodni svijet, jer u njihovoj mašti sumorne boje postaju žive, u šta se možemo i uvjeriti na ovoj izložbi. Po mom mišljenju, svi radovi bi trebali biti nagrađeni jer su svi lijepi na svoj način.

Pokrenuvši ovaj konkurs mislili smo da interesovanje neće biti veliko. Ipak, konkurs se sa Slovenije proširio na Hrvatsku, zatim na Srbiju, Bosnu i Hercegovinu, Crnu Goru i Rusiju. Na konkursu svake godine učestvuju djeca iz cijele Jadranke regije, imilica bojat sokolac2 na samom početku nismo mislili da će se škole odazvati i doći na dodjelu u Sloveniju. Znamo da Slovenske Konjice za mnoge nagrađene nisu blizu, ali naša želja da upoznamo mlade umjetnike i njihove mentore I prestavimo ih javnosti zaista je velika. Ove godine su tu nagrađena djeca iz Bosne i Hercegovine, Hrvatske, Crne Gore i Srbije, a naša Slovenka nije došla. Svim učesnicima i mentorima čestitamo na izvanrednim radovima i želimo im još puno kreativnih trenutaka, poručila je Fidlerova.

Marijin mentor i nastavnik likovne kulture Mladen Ćajić zadovoljan je postinutim uspjehom na ovom značajnom festivalu.

– Ova nagrada predstavlja podstrek i inspiraciju za svu djecu naše škole, i dokaz da se zalaganjem, trudom i radom postižu uspjesi. Naravno da pored talenta i nadarenosti dolaze zalaganje, upornost, želja za iskazivanjem sebe kroz razlicite medije: crtanje, slikanje, sviranje, pisanje. To je ono što obogaćuje duh svakog čovjeka. Jako je bitno da djeca od najmlađih uzrasta krenu da istražuju sebe kroz umjetnost i tako formiraju i kompletiraju svoju licnost, koja je nažalost u današnjem vremenu sve više zanemarena.

Marija je jako vrijedna i nadarena učenica, i svojim primjerom je pokazala ostaloj djeci naše škole da ukoliko žele i vjeruju u sebe, uspjesi neće izostati. Samo putovanje je jedan poseban doživljaj kako za učenicu tako i za mene. Lijepo je vidjeti i upoznati učenike i njihove mentore iz regiona. Porazgovarati o likovnom stvaralaštvu, čak se i uporediti sa njima u smislu likovnog stvaralaštva. Iz ovog iskustva možemo izvući pouke, njima se pokušati unaprijediti i obogatiti, ističe Ćajić.

Iako ovaj mali Slovenski grad nema izlazi na more, od 2009. godine kroz ovaj festival priređuje trodnevnu šetnju misterioznim dubinama okeana.

Glavna tema festivala vezana je za podvodni film i fotografiju, a pored toga festival obuhvata likovni konkurs za djecu, muzički program i profesionalna predavanja.

Prema riječima organizatora, ovaj festival smatraju raskrsnicom na kojem se stari prijatelji sreću a nova prijateljstva stvaraju, i nadaju se da će tako biti i ubuduće.

 

Autor teksta: Jelena Ćajić

back to top

Kultura

Radio Sa-RS