Menu
A+ A A-

Katera - pjesnička fantazija o ljubavi dvoje mladih

katera bend nastupO snimanju spota bajkovite pjesme "Katera" koja opisuje život i ljubav dvoje mladih iz srednjevijekovnog bosanskog grada Katera, predstavljene kao pjesnička fantazija, te ideji i vremenu utrošenom da taj spot snime članovi Muzičkog sastava "Katera", razgovarali smo sa Peđom Hartom, jednim od idejnih tvoraca ovog sastava.

Hart i jerej Vidak Vujadinović, sveštenik hrama Svetog Vasilija Ostroškog na Veljinama, prije nešto više od godinu dana došli su na ideju da osnuju Muzički sastava "Katera", u namjeri za promocijom Istočnog Sarajeva i cijele regije.

 

SA-RS: Kako ste došli na ideju da snimite spot za pjesmu "Katera" i koliko je to zahtijevalo vremena?

Peđa Hart: Ime grada Katera koji se istorijski i arheološki smiješta na teritoriju današnje opštine Istočna Ilidža (selo Kotorac) za nas je važno, jer se veže za uopšte prvi sačuvani pisani trag o imenu Bosne – kao određene samostalne administrativne cijeline u okviru srpskih zemalja (knjiga «O upravljanju carstvom», Vizantijskog cara Konstantina Porfirogenita, X vijek).

Od samog osnivanja, Muzički sastav "Katera" postavio je sebi za svojevrsnu misiju promociju grada Istočnog Sarajeva i cijele naše regije. U planu nam je da naše autorske pjesme govore o prisustvu i značaju našeg naroda na tlu Sarajeva od njegovog postanka pa do danas (i ubuduće).

Pjesma "Katera" je u literarnom pogledu jedna pjesnička fantazija Željka Pržulja, ili slika o životu i ljubavi dvoje mladih u srednjovijekovnom bosanskom gradu. U pogledu muzičko-stilsko-izražajnih sredstava, ona se takođe oslanja na staru muziku kroz prizmu fantazije kompozitora i aranžera. Vjerovatno odatle proizilazi čest komentar slušaoca da pjesma zvuči "bajkovito".

SA-RS: Koliko vas je učestvovalo u spotu i na kojim lokacijama je sniman?

Peđa Hart: U spotu učestvuje svih šest trenutnih članova MS "Katere", vokali: Jovana Bojanić, Sara Marić, Jelena Batak; vokal i perkusije: j. Vidak Vujadinović; harmonika: Luka Novosel i gitara: Peđa Hart. Spot je sniman najvećim dijelom na lokacijama u okolini Kalinovika i Neretve zbog zaista prelijepih i pastoralnih predijela koji nas vraćaju u neka vremena, u koja je smještena radnja pjesme.

Susrećemo se sa komentarima vezano za ove lokacije u smislu da se u pjesmi spominje rijeka Željeznica, a na video snimku je Neretva, zatim Katera, a na videu je Kalinovik i sl. I u ovom segmentu, kao i u još nekim pomenutim segmentima pjesme, radi se o umjetničkoj fantaziji.

Bile su potrebne lokacije koje nisu isuviše kontaminirane modernom civilizacijom. Lokacije smo birali sami, usput, vozeći se automobilom. Dijelovi spota su naravno snimani i na teritoriji opštine Istočna Ilidža na kojoj se Katera nalazila, lokacije Ilinjača, Kula i Butmir, te na lokaciji ispred Preobraženskog hrama u Pofalićima, što simbolizuje i našu neraskidivu vezu sa gradom Sarajevom.

SA-RS: Ko vam je najviše pomogao da snimite ovaj spot i da li su za to bila potrebna velika finansijska sredstva?

Peđa Hart: Pjesma i spot su napravljeni i snimljeni zahvaljujući, prije svega entuzijazmu članova Muzičkog sastava "Katera", uz minimalna finansijska sredstva. Finansijsku pomoć, bez koje bi bilo prosto nemoguće realizovati ovu našu kreaciju, dobilikatera spot 1 smo od opštine Istočna Ilidža, na čemu smo im zahvalni. Pjesma je snimana u mom muzičkom studiju "Soba", gdje sam izradio i aranžman za pjesmu. Spot je napravljen u saradnji sa muzičkim ateljeom MAUBIH i za njega je bio zadužen Marko Jovančić.

SA-RS: Koliko je danas lako/teško snimiti pjesmu i spot?

Peđa Hart: Danas je tehnika napredovala i jeftina riješenja su dostupna gotovo svakome ko se poželi baviti snimanjem. Sa jedne strane ta laka dostupnost tehnologije nedovoljno talentovanim i nedovoljno vičnim, može da utiče na to da čujemo i vidimo dosta muzike i videa vrlo diskutabilnog i lošeg kvaliteta.

Naša pjesma i spot, recimo po stepenu tekničke obrade, spadaju u ekstremnu "low budget" kategoriju, ali mislim da to ne utiče značajnije na to da ona gubi svoj kvalitet. Sa druge strane, u svijetu industrijske muzike, gdje se svakodnevno obrće ogroman novac, pjesme i spotovi su jako skupi i tehnološki jako zahtijevni. Ipak, to ne mora ništa da znači, svi znaju da se pita ne pravi baš od svega.

SA-RS: Vidite li napredak Muzičkog sastava "Katera" od dana osnivanja i šta vas to očekuje u narednom periodu?

Peđa Hart: Danas je na žalost veliki uspjeh da ansambli uopšte održe svoje postojanje ovoliko vremena koliko mi postojimo. Generalno, društvu nedostaje entuzijazma, a novac je kod ljudi jedina pokretačka snaga. Kod nas zaista do sada nije bilo tako. Odazvali smo se sa zadovoljstvom gdje god smo pozvani da nastupimo, trudili smo se i sami da organizujemo humanitarne koncerte i slične aktivnosti.

Napredak MS "Katera" je očigledan. Učvrstili smo trenutnu postavu. Bolje smo se upoznali i ojačali smo međusobne veze u ansamblu što je za muzičare jako važno i ima pozitivan ishod na sam kvalitet muzičke interpretacije. Ostvarili smo zavidan broj javnih nastupa.

Postali smo prepoznatljivi na široj regiji. Komponovali smo niz autorskih pjesama. Konstantno radimo na obogaćivanju i osvježenju našeg repertoara na kome se nalaze folklorne i autorske pjesme, i sevdalinke iz različitih regija i pjesme različitih naroda, pravoslavne duhovne pjesme itd.

U narednom periodu nas, pored brojnih nastupa, najviše raduje studijsko snimanje još nekoliko pjesama, pa nadamo se i prvog studijskog albuma sa našim autorskim pjesmama.

 

 

 

 

Foto i video: Muzički sastav "Katera"

Last modified onThursday, 01 February 2018 17:23
back to top

Muzika

Radio Sa-RS