Menu
A+ A A-

Iznenađujuće činjenice o djeci rođenoj zimi

beba2Naučnici su prilično fascinirani učinkom koji godišnje doba u kojem smo se rodili utiče na nas, na naše zdravlje i opšte stanje. Poslije mnogobrojnih istraživanja evo šta su otkrili.

Vrijeme rođenja značajno utiče na karakteristike ljudi – tako su “zimska djeca” između ostalog sklona depresiji, navode naučnici.

Djeca rođena zimi su krupnija

Posmatrajući statistiku, naučnici su utvrdili da su djeca rođena u zimskim mjesecima duža nego ona rođena ljeti. Do šeste-sedme godine zimska djeca su teža.

Inteligentnija su

Prema zajedničkom američkom i australijskom istraživanju, u kojem su naučnici proučavali razvoj 21.000 dječaka i djevojčica, pokazalo se da su zimska djeca imala bolje rezultate na testovima inteligencije od svojih vršnjaka.

Sklonija su alergijama na hranu

Čini se da u današnje moderno doba sve više djece ima neke probleme s alergijama na hranu. Među njima je najveći broj beba rođenih zimi.

Depresivnija su

Postoji veći rizik da se kod njih razviju neurološki poremećaji, uključujući tzv. sezonski afektivni poremećaj (zimska depresija), bipolarnu depresiju i šizofreniju. Naučnici uzrok pronalaze u količini svjetlosti kojoj su novorođena djeca izložena, odnosno njenom nedostatku.

Imaju slabije kosti

Još jedna karakteristika vezana za Sunčevu svjetlost. Ljetne bebe su u prosjeku više za pola centimetra, i koštana masa im je za 13 kvadratnih centimetra veća nego kod zimskih beba. Krivac za to je apsorpcija vitamina D majki u posljednjoj fazi trudnoće.

 

back to top

Život i stil

Radio Sa-RS