Menu
A+ A A-

Promovisani diplomci Filozofskog fakulteta Pale Featured

promocija1Filozofski fakultet Univerziteta u Istočnom Sarajevu danas je u amfiteatru Ekonomskog fakulteta promovisao 175 diplomaca, 45 mastera i 19 magistara nauka čime je počelo obilježavanje Dana i krsne slave Filozofskog fakulteta.

Dekan Filozofskog fakulteta Draga Mastilović rekao je da je fakultet od skromnih ratnih početaka pa do danas izrastao u jednog nastavnog i naučnog diva na kojem na 17 studijskih programa studira preko 2000 studenata i radi 150 nastavnika i saradnika.

"U toku su aktivnosti na licenciranju studijskog programa francuskog jezika i svjetske književnosti, da budemo kompatibilni sa Univerzitetom u Poatjeu, u Francuskoj", istakao je Mastilović i dodao da je plan da to budu prve zajedničke diplome.

Mastilović kaže da se puno radi na međunarodnoj afirmaciji fakulteta i univerziteta, da studenti ruskog jezika u junu treba da idu u Voronjež, studenti matematike u Mađarsku i da se puno radi na razmjeni nastavnika.

Rektor Univerziteta u Istočnom Sarajevu Radoslav Grujić izrazio je zadovoljstvo zbog velikog broja studenata koji su završili fakultet.

"Danas je promovisano blizu 200 studenata prvog i drugog ciklusa", izjavio je Grujić i dodao da je Filozofski fakultet najveći po broju studenata i studijskih programa na Univerzitetu.

Grujić je rekao da je Univerzitet u Istočnom Sarajevu aplicirao kod evropske asocijacije koja prati kvalitet naučno-istraživačkog rada i da su danas dobili informaciju da je Univerzitet uvršten u krug univerziteta koji mogu da koriste međunarodni znak i grb izvrsnosti u istraživanju.

"Mi ćemo to sada koristiti na svim zvaničnim dokumentima, tako da ćemo biti prepoznatljivi kao oni univerziteti koji se bave istraživačkim radom i koji imaju rezultate. Do 2020. godine univerziteti koji ne budu imali ovaj sertifikat, prema evropskim standardima, neće moći biti univerziteti već praktično visoke škole", istakao je Grujić.

Kao najbolji studenti generacije danas su nagrađene Marijana Dragičević, sa studijskog programa matematika i računarstvo, koja je diplomirala prosječnom ocjenom 9,89, druga je Damjana Trifković, sa studijskog programa razredna nastava i prosječnom ocjenom 9,86, a treća je Milica Bošković, sa studijskog programa matematika i fizika i prosječnom ocjenom 9,84.

"Ne postoje granice za ono što želimo i rad se definitivno isplati", izjavila je Dragičevićeva i dodala da je upisala i master studije i da će se i dalje usavršavati u oblasti matematike i računarstva.

U okviru manifestacije Dani Filozofskog fakulteta, osim današnje promocije, biće otvorena i izložba Likovne akademije iz Trebinja u 17:00 časova, te pjesničko veče Đorđa Sladoja u 18:00. Sutra je zakazan Naučni skup "Nauka i stvarnost 2017".

 

 

Last modified onFriday, 19 May 2017 17:17
back to top

Radio Sa-RS